Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kvůli pomoci s migranty šil německý ministr do Česka. Zpřísní Němci režim na hranicích?

Aktualizováno -
17. července 2019
15:46
Autor: ČTK - 
17. července 2019
14:56

Připravenost Česka podílet se na společném evropském řešení migrace se podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera blíží nule. Tento dojem si odvezl ze své nedávné návštěvy Prahy. Řekl to dnes na tiskové konferenci v Berlíně, kde se také jasně přihlásil k povinnosti zachraňovat migranty ze Středozemního moře.
Seehofer také uvedl, že počítá i u hranic s ČR s přechodnými kontrolami, nechce ale žádná stálá kontrolní stanoviště jako u hranic s Rakouskem.

Česko je připraveno pomoci ve společném evropském řešení migrace, odmítá ale kvóty na rozdělování uprchlíků mezi členské země Evropské unie. ČTK to dnes sdělil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Reagoval na výrok německého ministra vnitra Horsta Seehofera, podle něhož se připravenost Česka podílet se na společném evropském řešení migrace blíží nule.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK napsal, že Česko by bylo předem informováno, pokud by Německo zpřísňovalo opatření na českých hranicích.

„Česko je připraveno pomoci ve společném evropském řešení migrace, nadále jsou ale pro nás nepřijatelné povinné kvóty,“ zopakoval dlouhodobý český postoj Petříček. „Podílíme se na pomoci finančně nebo například asistencí našich policistů a vojáků,“ doplnil ministr zahraničí.

Česko posílá vojáky i policisty do zemí na migračních trasách, aby pomáhali tamním úřadům. Petříček také připomněl stanovisko české diplomacie, že je třeba hledat řešení migračního problému dřív, než se uprchlíci dostanou do Evropy. „Migraci je třeba řešit v zemích původu, na tom se, myslím, shodneme napříč EU,“ uvedl ministr.

Migranti utíkají z Česka do Německa častěji

Počet migrantů, kteří nelegálně překročili hranice z Česka do Německa, se loni o něco zvýšil. Zatímco v roce 2017 jich bylo 4035, loni to bylo 4295, což představuje nárůst o 6,5 procenta. U většiny ostatních sousedních zemí přitom Německo zaznamenalo pokles. Podle českého ministerstva vnitra statistiky nelegální migrace naopak klesly.

„Jak už jsme uvedli v minulém roce, Spolková republika Německo do svých statistik počítá například občany Turecka, žijící v Německu, kteří u sebe při návratu do SRN nemají cestovní doklady, občany Ukrajiny či Moldávie, kteří chtějí v Německu nelegálně pracovat, nebo další cizince, kteří nemají zaplacené pokuty, jsou v pátrání, mají zákazy pobytu atd.,“ uvedla na dotaz ČTK mluvčí českého ministerstva Hana Malá. Podotkla, že statistiky nelegální migrace naopak klesly na úroveň před migrační krizí a zadržených cizinců, kteří mají v úmyslu emigrovat do Německa, ubývá.

Celkem loni Německo registrovalo 42 478 nelegálních přechodů hranic, zatímco o rok dříve jich bylo ještě 50 154. To odpovídá meziročnímu poklesu o více než 15 procent.

Z Česka spolkové úřady nejvíce lidí zachytily v lednu (474), listopadu (422) a říjnu (400), nejméně naopak v červenci (280) a srpnu (293).

Seehofer loňské zvýšení na hranicích s ČR vysvětluje změnami migračních tras. Dokud nebudou dostatečně chráněné vnější hranice Schengenu, tedy takzvaného prostoru volného pohybu, chce podle něj spolková republika důslednější kontroly na všech svých hranicích. Jiný postup by ministr považoval za lehkovážný. U českých hranic mají být kontroly inteligentní, namátkové a dočasné, uvedl na dotaz ČTK. Se zřízením stálých kontrolních stanovišť zde nepočítá.

Problém představuje i Rakousko

Výrazně větší počet nelegálních přechodů než na české hranici Německo zaznamenalo na hranicích s Rakouskem, a sice 11 464. Právě na rakouské hranice se také primárně soustředí aktivity před rokem založené bavorské pohraniční policie. Na téměř 820 kilometrů dlouhé hranici, na níž bylo předloni registrováno 16 312 nelegálních přechodů, je navíc trojice pevných kontrolních stanovišť. Na hranici s žádným jiným státem je Německo, které je obklopeno státy schengenského prostoru bez kontroly vnitřních hranic, nemá.

Druhá loni co do počtu zachycených migrantů byla právě hranice s Českou republikou a třetí se Švýcarskem - 4062. Předloni měly tyto dvě země pořadí opačné. Na francouzské hranici bylo nelegálních přechodů 3736 a na polské 2061. Nejméně - 289 - jich německé úřady zaznamenaly na hranici s Lucemburskem.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer Německý ministr vnitra Horst Seehofer | Reuters

Relativně vysoký počet lidí - 10 289 - se loni německé hranice pokusil nelegálně překročit na některém z německých letišť. Předloni jich bylo ještě o něco více - 11 220.

Většina migrantů, které německá policie takto zachytí, nebývá rovnou vrácena do země, odkud přišla. Pokud požádají v Německu o azyl, a neučinili tak již dříve, bývají do spolkové republiky vpuštěni. Do Česka jich loni Německo podle policejní statistiky vrátilo 942.

Seehofer: Připravenost v Praze? Blíží se k nule

Seehofer ve středu při představení výroční zprávy německé spolkové policie v Berlíně řekl, že není žádné evropské řešení migrace. „Byl jsem teď také často na cestách ve východní Evropě, naposledy v Praze. Připravenost tam podílet se na evropském řešení se blíží nule,“ uvedl.

Nynější způsob rozdělování běženců podle Seehofera nemůže být dlouhodobým řešením. Poslední rok podle svých slov opakovaně zažívá třeba to, že mu v pátek odpoledne jeho úřad přinese informace týkající se lodě se zachráněnými uprchlíky ve Středozemním moři, a pak se po telefonu snaží s dalšími státy domluvit, kdo jich část převezme.

Za možné řešení považuje variantu, že se uzavře dohoda se zeměmi, které se na přerozdělování běženců v podobných případech budou ochotny podílet. Seehofer také uvedl, že dokud nebudou dostatečně chráněné vnější hranice Schengenu, chce spolková republika důslednější kontroly na všech svých hranicích.

Hamáček předpokládá, že se režim nezpřísní

U českých hranic mají být kontroly inteligentní, namátkové a dočasné. „S ministrem Seehoferem jsme se během jeho návštěvy ČR dohodli, že pokud by Německo zpřísňovalo opatření na hranicích s ČR, budeme předem informováni,“ napsal ČTK Hamáček. Protože žádné informace o změně režimu na hranici neobdržel, předpokládá zachování současného stavu.

Video  „Merkelová má zveřejnit svůj zdravotní stav, jako každý politik,“ shodli se politolog a neurolog.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Blitz ( 17. července 2019 17:52 )

Přesně tak, republiku zadrátovat, Německý kapitál vyhnat a zpátky na stromy s KSčM na věčné časy .

jm51 ( 17. července 2019 17:40 )

Klidně zase uzavřete hranice a natáhněte elektrický ostnatý drát. Už aby to bylo.

marlen52 ( 17. července 2019 17:34 )

kdo si je pozval ať si je nechá.teď jim to přerůstá přes hlavu tak by je hodili na krk někomu jinému. ani náhodou to bych raději byla o vystoupení z eu a byl by pokoj.

verasum ( 17. července 2019 17:19 )

Je to stejné,jako kdybych si veřejně pozvala do svěho domu migranty a když bych s nimi nevěděla rady,požadovala bych ostatní sousedy,že si je musí vzít domů.Merkelová by měla stát před soudem za ohrožení bezpečnosti celé Evropy.A ještě piráti jich chtějí pozvat několik desítek tisíc a podle jejich poslankyně to je naše povinnost tak snad se naši lidi proberou a nebudou je volit uf👎🏿

karoly ( 17. července 2019 16:43 )

100% PRAVDA.Ještě by to chtělo,přeložit do němčiny a poslat tomu ministrovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa