Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Radši by viděl miminka v popelnici? Vandal nepochopitelně opět zničil babybox v Karlových Varech

Autor: DH, dce - 
25. července 2019
12:25

Karlovarská nemocnice má stále problém s babyboxem. Opakovaně ho zde někdo ničí. Nyní ho vyměnila za nový, ale ten byl opět poškozen. Otec projektu Ludvík Hess uvažuje o žalobě.

Babybox byl v karlovarské nemocnici umístěn na dolním vchodu. I přes tento fakt měli ale vandalové tu drzost ho opakovaně poškozovat. Vedení proto rozhodlo, že umístí do areálu nový.

Babybox je nyní nainstalován do pavilonu B, kde ho mají pod dohledem zaměstnanci nemocnice. Ani tak se ale opět vandalům nevyhnul. Při kontrole před pátečním slavnostním otevřením zaměstnanci zjistili, že má zařízení slepená dvířka, pravděpodobně tmelem.

V současné době schránka opět funguje zcela správně. Jak ale uvádí předseda spolku Babybox Ludvík Hess, se situací se musí něco dělat. Ve hře je podle něj i podání trestního oznámení na neznámého pachatele. Ten prý svým jednáním ohrožuje především život případných odložených dětí.

Mnoha zastáncům babyboxů se nové umístění ovšem úplně nezdá. Argumentují, že pod dohledem zaměstnanců k němu ženy chodit nebudou, protože budou mít obavy, že přijdou o anonymitu.

V karlovarském babyboxu byla v březnu letošního roku odložena holčička. Respektive nakonec nebyla... Dárce nebo spíš dárkyně děťátka chvilku zaváhala a dvířka se zase zavřela. To všechno trvalo asi 15 vteřin. Jenže dvířka podruhé otevřít nejdou, pokud je personál neresetuje,“ popsal Hess. O něco později dvě ženy odevzdaly novorozenou holčičku přímo v místní nemocnici s tím, že je o to požádala matka dítěte.

Dítě bylo podle mluvčího čerstvě narozené, podchlazené, vážilo 2,25 kg a bylo umístěno na novorozeneckou jednotku intenzivní péče. Novorozeně bylo podle Hesse zabalené jen v dece, zdravotní sestřičky ho tak musely zahřívat. Holčička dostala jméno Vendulka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání