Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Radary vylétly do povětří! Měřiče rychlosti ve Studánce u Varnsdorfu někomu leží pořádně v žaludku

Autor: Michal I. Volf - 
18. února 2019
21:12

Hodně hluboko v žaludku leží zřejmě někomu nové rychlostní radary ve Studánce u Varnsdorfu. Neznámý vandal totiž dva z nich vyhodil do povětří. Měřiče rychlosti tu vzbuzují emoce už několik týdnů, podle ministerstva vnitra jsou prý nezákonné, protože je provozuje soukromá firma.

„Asi ve tři ráno se ozvala obrovská rána, jako z tanku. S manželkou nás to vzbudilo,“ popsal nedělní ranní událost Blesku Antonín Písař (77), jehož dům stojí v těsné blízkosti radarů. „Kusy skříně lítaly i 40 metrů daleko, podívejte, sám mám od toho na domě bílé šmouhy,“ ukazuje senior, který tu navíc prodává propan-butanové lahve. Přestože po výbuchu okamžitě běžel k oknu, nikoho neviděl. „Žena zahlédla odjíždět nějaké auto, ale co to bylo za značku, neví. Je z toho v šoku,“ doplnil muž.

Byl to dělobuch?

Podle policie způsobil explozi nejspíš dělobuch. „Poslali jsme střepiny radarů na expertizu, za poškození cizí věci hrozí pachateli až rok vězení,“ řekla mluvčí děčínské policie Petra Trypesová. Provozovatel radarů vyčíslil předběžně škodu na zhruba 350 tisíc. „Samozřejmě jsme pojištěni,“ sdělil Blesku ředitel provozovatele radarů Miloš Schubert.

Měřit budou dál

Radary ve Studánce si varnsdorfská radnice pronajímá od soukromé firmy Water Solar Technology. Platí jí za každý naměřený přestupek. To se ale nelíbí ministerstvu vnitra. „Není přípustné, aby takováto třetí osoba měla jakýkoliv hmotný zájem na výsledcích měření stacionárního zařízení,“ vyplývá z jeho vyjádření.

Měření provádí městská policie, pronajímatel nemá do systému jakýkoliv přístup, a nemůže tudíž výsledek měření ovlivnit,“ hájí se ale starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček. „Nenecháme se zastrašit, měřit budeme dál,“ doplňuje starostu jeho druhý zástupce Roland Solloch.

Musí se zaplatit...

I přes podezření ministerstva vnitra, že jsou radary ve Studánce protizákonné, musí řidiči případnou pokutu za rychlou jízdu zaplatit. Teprve následně mohou podat odpor a případně se bránit u soudu. V případě, že by pokutu neuhradili, hrozí její navýšení v možném přestupkovém řízení.

SPQR ( 19. února 2019 06:24 )

Přesně tak a i chodce bych pokutoval pokud jsou mimo chodník a přechod a cyklisty taky, všude dal kamery a jak někdo šlápne na přechodu 10 cm vedle hned aspoň za 4000, vždyť ohrožuje sebe a ostatní účastníky provozu!

DWEI ( 19. února 2019 05:18 )

PPP150W - velký souhlas

ostuda ( 19. února 2019 01:02 )

a provozovatelé radarů a starosta varnsdorfu nebudou mít co žrát!

ostuda ( 19. února 2019 00:59 )

co to meleš? kafe. kafe není nikdy dost

PPP150W ( 19. února 2019 00:23 )

Jezdit by se mělo podle zákona. A měřit a dávat pokuty by měla policie. Nikdo jiný. Obci jde z vybraných peněz minimum, státu nic a kapsy si mastí soukromá firma, která za smlouvu bez výběrového řízení uplatila radní. A Studánka není jediná. Mám tu čest např. v Židlochovicích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání