Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Soud osvobodil muže viněného z vraždy otce: Nutná sebeobrana, vysvětlili

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
24. července 2019
11:14

Odvolací pražský vrchní soud ve středu osvobodil devětadvacetiletého Jiřího D., kterého obžaloba vinila z vraždy otce. Vyhověl mužově odvolání a zrušil osmiletý trest vězení, který mu v květnu uložil pardubický soud. Mladý muž se podle předsedy senátu Jiřího Lněničky pouze bránil agresivnímu útoku, sám utrpěl vážná zranění. Rozsudek je pravomocný.

David počátkem letošního roku v Pardubicích v hádce pořezal a pobodal svého třiapadesátiletého otce. Jedna z ran zasáhla srdce a muž na místě zemřel. Mladík se však podle soudu pouze bránil velmi brutálnímu útoku. Otec ho napadl a bil pěstmi do hlavy a žeber, některými z ran mu také způsobil vážná zranění. Oba muži byli opilí.

"V daném případě se skutečně jedná o případ nutné obrany," prohlásil Lněnička. Otec syna napadal často, tentokrát však podle soudu zaútočil opravdu neobvykle agresivně. Mladík se bránit musel, neměl jinou možnost. Otec byl silnější a nepřestal ho bít, ani když si syn vzal v kuchyni nůž. Konflikt se stal v otcově bytě v Gorkého ulici v Pardubicích. Když starší muž upadl na zem, syn nůž odhodil a běžel po sousedech shánět pomoc.

Jiří D. ve středu uvedl, že situace velmi lituje. Otce měl podle svých slov rád, ale myslel si, že jeho útok nepřežije. "Prostě jsem se bránil. Měl jsem strach," řekl. Jeho obhájce dodal, že ránu do srdce otci zasadit nechtěl. Obžaloba původně mladíka vinila z vraždy, pardubický soud ho potrestal za těžké ublížení na zdraví. Podle Lněničky ale argumentoval zmateně.

Podle výpovědí svědků a členů rodiny otec často pil, byl agresivní na manželku i nevlastní dceru, které bil, a vyvolával konflikty. Žena se s ním rozvedla, se synem se stýkal až v jeho dospělosti. Jejich vztah ale rovněž nebyl ideální, k hádkám a napadání došlo již v minulosti. Sousedé v domě sice věděli, že otec má blízko k alkoholu, považovali ho však za víceméně bezproblémového člověka.

Jiří D. se už na základní škole léčil s depresemi a úzkostmi, později kvůli psychickým obtížím dostal plný invalidní důchod. Svůj vztah s otcem sice neměl za ideální, navštěvoval jej jen občas, ale zabít ho prý nechtěl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání