Státní zástupkyně se domáhala zpřísnění trestů. V loňském hlavním líčení požadovala pro oba obžalované ekvivalent výjimečného trestu u dospělých, tedy potrestání v sazbě pěti až deseti let vězení. Vrchní soud však její odvolání zamítl.

Student zaútočil na svou spolužačku 13. listopadu 2017 na ulici poblíž jejího domova, a to zezadu. Nejprve se ji pokusil podříznout. „Ta rána byla velmi povrchní, prostě se to bál udělat. Kdyby přitlačil, byla by to rána poslední,“ konstatoval v listopadu u městského soudu předseda soudního senátu Jan Kadlec. Když se mu vysmekla a začala křičet, zasadil jí nožem dalších šest desítek ran do hlavy a obličeje, hrudníku a rukou. Dívku zachránili svědci, kteří mladíka odehnali a do příjezdu záchranářů poskytovali studentce první pomoc.

Chlapce k činu podle rozsudku přiměla jeho přítelkyně, která předtím přišla na to, že jí byl se spolužačkou nevěrný. Opakovaně mu vyhrožovala, že spáchá sebevraždu, pokud její sokyni nezabije. Hoch jí to uvěřil. Soudní znalci uvedli, že jejich vztah byl patologický a že student byl na přítelkyni zcela závislý. Přítelkyně sice zcela popřela, že by chlapce k něčemu naváděla, soudci však uvěřili mladíkově verzi.

Podle pravomocného verdiktu musí obžalovaní zaplatit napadené dívce zhruba 1,9 milionu korun za ztížení společenského uplatnění, dalších 84 000 korun jako náhradu škody a 57 000 korun jako odčinění bolestného.

Fotogalerie
18 fotografií