Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Hoď si to! Chcípneš!“ Údajného vraha Kristiny (†10) vítali spoluvězni řevem a skandováním

Autor: yks, chal, ČTK - 
20. června 2019
11:10

Jakuba A., podezřelého z vraždy desetileté Kristiny D. z vesničky Mrowiny nedaleko Vratislavi, nečeká ve vězení lehký život. Když ho policie obvinila, eskortovala ho do vazební věznice. A tamní osazenstvo se nechalo pořádně nahlas slyšet, jaký má názor na mladíka, který podle vlastního doznání mnoha bodnými ranami úkladně zavraždil malé dítě. 

„Tady nepřežiješ! Rovnou se oběs! Chcípneš!“ křičelo z plných plic osazenstvo věznice v polském městě Svídnice podle videa zveřejného polským zpravodajským portálem swidnica24. Dovnitř právě vedli 22letého Jakuba A. obviněného z vraždy teprve 10leté Kristiny D. 

Po té ve čtvrtek pátrali dobrovolníci i policisté s vrtulníkem. Tělo mrtvé dívky s podříznutým hrdlem našel ale až večer náhodný kolemjdoucí v lese asi šest kilometrů od domovské obce. Na první pohled se zdálo, že měla vražda sexuální podtext a dítě zabil pedofil. Podezřelého 22letého mladíka policisté dopadli v neděli. Muž se k činu přiznal. 

Šlo mu o její matku

„Pachatel zinscenoval místo zločinu i samotnou vraždu tak, aby vypadala jako dílo pedofila. Ve skutečnosti ale dívka znásilněna nebyla," řekl portálu tvp.info nejmenovaný vyšetřovatel. „Dívka vraha znala. Muž byl zamilovaný do její matky, ucházel se o ni a na dítě žárlil," dodal. Prý Kristinu zavraždil, aby  nepřekážela v milostných citech, které choval k její matce.

“Vedení věznice umístilo muže na samostatnou celu bez styku se spoluvězni. „Je to samozřejmě s ohledem na jeho bezpečnost,“ řekl tiskový mluvčí generálního ředitele vězeňské služby Mariusz Jastrzębski pro portál Fakt24. Dnes již víceméně bývalý student psychologie tak ochutnává první vzorek toho, co ho patrně čeká v příštích letech, nebo možná i po zbytek života. Byl obviněn ze zvlášť krutého způsobu provedení vraždy a vzhledem k dalším přitěžujícím okolnostem je na spadnutí výjimečný trest, možná i doživotí.

Video  Polská policie zatkla Jakuba A. muž se jí prý následně k vraždě dítěte doznal.  - Polská policie
Video se připravuje ...

Dav ho chtěl lynčovat, ministr popravit

Ostatně i běžní obyvatelé města dali najevo, co si myslí. Během několikahodinového výslechu podezřelého z vraždy desetileté Kristiny se před sídlem prokuratury ve městě Świdnica (Svídnice) shromáždil dav, z něhož zněly výhrůžky a nadávky. Když okolo jedné v noci vyšli z budovy policisté s ochrannými štíty, dav po nich házel kamení. Šlo ale o trik k odlákání pozornosti, mezitím podezřelého vyvedli bočním vchodem a odvezli do vazební věznice, vylíčil list Gazeta Wyborcza. 

Ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro už v sobotu žádal, aby byl pachatel potrestán doživotím bez možnosti propuštění. V Polsku byl trest smrti definitivně zrušen v roce 2013. Podle Ziobra „by takový trest byl spravedlivou odplatou za tak krutou vraždu nevinné dívky".

Zatčení Jakuba podezřelého z vraždy malé Kristiny. Zatčení Jakuba podezřelého z vraždy malé Kristiny. | Polská policie

cotoje ( 21. června 2019 08:36 )

Ten černoch se někam přimotal?

tarrica ( 20. června 2019 20:13 )

Protože normální, slušní lidé jedou popř.jdou po cestě,přes přechody. Jen zvěř vyhledává tichá místa mimo cest. A tam by měly být ostnaté dráty, ploty a zabezpečení- to aby se nám tady nepotulovali např.medvědi nebo jiná škodná ze zahraničí a navíc bez čipů,obojků a identifikace.

Monikay ( 20. června 2019 19:32 )

takže zase panují obavy, aby chudákovi vrahovi dítěte někdo něco neudělal a bude mít klid v samostatné cele.

verka1 ( 20. června 2019 18:39 )

Co ten Afričan jak znásilnil mladou holku a ještě ji okradl. To je hnus co se po republice potuluje.
Tady tenhle vrah je de.bil zavraždit mladou nevinnou holku.

Milan Pekar ( 20. června 2019 18:33 )

Když je článek o cigosich nebo migrantech tak není diskuze černé *** mají větší práva

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání