Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Další odsouzenec na svobodě?! Ústavní soud nařídil pustit Turka vinného pokusem o vraždu

Další vrah půjde na svobodu?! Ústavní soud chce propustit odsouzeného Turka.
Další vrah půjde na svobodu?! Ústavní soud chce propustit odsouzeného Turka.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
18. června 2019
12:06

Turek Ahmet Ünsal, který v roce 1989 v Československu dostal 10,5 roku vězení za pokus o vraždu, se nejspíš dostane na svobodu. Výkon trestu je podle Ústavního soudu (ÚS) promlčený. Úterním nálezem se při dalším rozhodování musí řídit Krajský soud v Plzni.

Ünsala zadrželi v roce 2017 ve Švédsku na základě eurozatykače, nyní je v Praze ve výkonu trestu. Před zadržením po desetiletí cestoval po Evropě jako řidič kamionů, měl i české vízum.

Ünsalův advokát Michal Zeman nález přivítal, očekává „rychlou a účinnou“ nápravu nynějšího protiprávního stavu. „Je potřeba si uvědomit, jaké následky mému klientovi vznikly v souvislosti s nezákonným držením ve výkonu trestu,“ řekl ČTK Zeman.

Nyní sedmašedesátiletý Ünsal před více než 30 lety napadl v Československu nožem krajana. Strávil asi dva roky v cele, po uplynutí maximální délky vazby se dostal na svobodu a odjel do vlasti, kde vychovával tři syny. O Turkově odvolání rozhodovaly české soudy už v jeho nepřítomnosti.

Česko pak dlouho nebylo schopné dostat Ünsala do výkonu trestu, přestože znalo adresu jeho pobytu a vydalo mezinárodní zatykač. Uspělo až po vydání evropského zatýkacího rozkazu. Turek tehdy pobýval u syna ve Švédsku.

Podle ústavního soudce Ludvíka Davida jde o kuriózní případ, ve kterém justice nedokázala zohlednit specifické okolnosti. Nyní musí krajský soud znovu řešit Turkův návrh na rozhodnutí o promlčení, kterým se původně vůbec nechtěl zabývat.

Podle ÚS mělo Česko možnost dostat Turka do vězení dříve a nevyužilo ji, mezi jednotlivými úkony byly dlouhé prodlevy, přičemž nic nesvědčí o tom, že by se Ünsal vyhýbal výkonu trestu nebo v cizině pobýval neoprávněně. Promlčecí doba pro výkon trestu tak po 15 letech uplynula.

David zdůraznil, že Turek byl odsouzen jako třicátník, pak celý život pracoval a před sedmdesátkou nastoupil výkon trestu, z něhož by se vzhledem ke svému zdravotnímu stavu už na svobodu pravděpodobně nevrátil. „Pak tu něco evidentně není v pořádku,“ řekl David. Soudy podle něj často akcentují represi více, než by měly, před sebou ale mají vždy konkrétního člověka v konkrétní situaci.

Je třeba se vyvarovat situace, kdy je výkon trestu již jen „holou represí, postrádající smysl jak pro odsouzeného, tak pro společnost samotnou“, uvedl ÚS s odkazem na jeden ze svých starších nálezů.

Desterz ( 18. června 2019 17:07 )

"Je třeba se vyvarovat situace, kdy je výkon trestu již jen „holou represí, postrádající smysl jak pro odsouzeného, tak pro společnost samotnou“, uvedl ÚS".
No tak by naše vyso­kopre­voscho­ditěl­stvo mělo totéž říci třeba i o exekucích, vedených proti dětem za to že jako děti jely na černo a rodiče nezacálovali - nebo to není holá represe ABSOLUTNĚ postrádající smysl?! No asi ne, žejo. Děti podle všeho mají v této zemi POVINNOST si NĚJAK na svou pokutu vydělat a zaplatit si to samy. Třeba večer po školní docházce. Někde na chodníku. Patrně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání