Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Záhadná smrt maminky Zuzky (†37): Kdo je elitní vyšetřovatel, který se objevil na místě činu

21. dubna 2019
05:02

Na místě nálezu těla 37leté Slovenky Zuzany v pražské Divoké Šárce se objevila i legenda pražské mordparty Jan Štoček. Elitní vyšetřovatel dostal za práci u policie několik prestižních cen, v roce 2011 byl uveden do policejní Síně slávy. Jan Štoček vyřešil mnoho složitých případů, označení legenda v tomto případě není přehnané ani omylem. Podle jeho osoby byla navíc napsaná role v jednom z nejúspěšnějších českých kriminálních seriálů.

Tělo tři dny pohřešované Zuzany se nakonec našlo u vodní nádrže Džbán v Divoké Šárce. Smrt 37leté matky budí otázky, zatím není jasné, co přesně se mamince dvou dětí stalo. Na místě nálezu těla se dokonce objevila kriminalistická legenda Jan Štoček. Bývalý elitní vyšetřovatel za svou bohatou kariéru pomohl vyřešit mnoho případů násilné trestné činnosti a zatknout celou řadu celou řadu vrahů – například sériového vraha Ivana Roubala nebo Roberta Neffa-Nováka.

Největší úspěch Jana Štočka je pravděpodobně zásadní přispění k dopadení tzv. Orlických vrahů, tedy pěti sériových vrahů, kteří v letech 1991 až 1993 za účelem zisku financí připravili o život pět lidí. Zabijáci většinu obětí házeli do Orlické přehrady v kovových sudech. Jan Štoček vedl pátrací tým, který mrtvá těla v přehradě hledal.

„Když se to rozjelo, byl to svým způsobem jednoduchý případ, protože začali mluvit spoluobvinění,“ řekl serveru Česká pozice zkušený vyšetřovatel loni v dubnu. Jan Štoček trávil u Orlické přehrady prakticky všechen volný čas, na místě dokonce i spal nebo si jako vášnivý rybář krátil dlouhou chvíli chytáním ryb.

Jan Štoček sehrál důležitou roli i při dopadení Ivana Roubala. Jeden z nejhorších sériových vrahů české historie měl na svědomí minimálně pět obětí, které zavraždil mezi lety 1991 a 1994. Roubalova vina se dokazovala těžce, i když byl většinou posledním člověkem, se kterým zavražděné lidi někdo viděl, svých obětí se zbavoval chytře. Některé pravděpodobně předhodil prasatům, další hodil do septiku.

Těla zavražděných lidí se tak buď nikdy nenašla, nebo nebylo možné určit příčinu úmrtí. K prvním dvěma vraždám se měl Roubal přiznat synovi. Roubal junior ale později svou výpověď změnil, těla zavražděných se navíc nikdy nenašla. Ivan Roubal patřil od začátku k podezřelým, protože rozprodával majetek obětí, ale policistům chyběly důkazy. To se změnilo v roce 1994, kdy Roubal přepadl autoservis a zabil dva mechaniky. Třetí přežil a přispěl k vrahovu dopadení.

Ivan Roubal byl v roce 2000 odsouzen na doživotí a 29. června 2015 zemřel v karvinské věznici. „Byl zvláštní. Na jednu stranu se dovolával Boha, na druhou dělal to, co dělal. Dodnes nevím, co si o tom myslet. Měl pořekadlo: kdo jiného usmrtí, nezhřeší, nýbrž bude blahoslaven. Neboť zkrátil utrpení jeho v životě pozemském, což je dobrou odplatou za jeho skutky,“ popsal Jan Štoček České pozici zvláštní pohled na svět sériového vraha Ivana Roubala.

Návod, jak se stát úspěšným kriminalistou, neexistuje a pravděpodobně ani existovat nemůže, ale ostřílený policista alespoň popsal, co by měl každý vyšetřovatel splňovat. „Základ je být komunikativní a dokázat z člověka dostat, co viděl a slyšel. Musíte umět navázat kontakt s lidmi ze všech sfér, s bezdomovcem i top manažerem,“ zmínil elitní vyšetřovatel alespoň pár základních kroků pro Českou pozici.

V roce 2014 Česká televize začala vysílat úspěšný kriminální seriál Případy 1. oddělení, ve kterém Bolek Polívka ztvárnil postavu inspirovanou Janem Štočkem. Vyšetřovatel s Polívkou spokojený nebyl. „Nelíbí se mi ta postava. Působí směšně a humpolácky. Bolek snad nosí stejnou košili, jako u sebe na farmě!“ postěžoval si Štoček před pěti lety Blesku.

„Nejsem vzor všech vzorů, ale vždy jsem chodil do práce včas, oholenej a s čistýma botama! Na rozdíl od jeho postavy jsem vždy chodil do práce střízlivej a i jako kuřák jsem si nikdy nezapálil v autě ani na ulici a při výslechu nikdy nikomu netykám!“ uzavřel kriminalista rozhořčeně.

Jan Štoček se vraždami zabýval 30 let od roku 1981. V roce 2010 převzal z rukou tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho cenu Veterán roku. O rok později byl uveden do policejní Síně slávy. „Až se příště narodím, tak zase půjdu k policii,“ okomentoval tehdy ocenění. Kromě zmíněných případů Jan Štoček pracoval i na dopadení vraha dcery spisovatele Ondřeje Neffa Roberta Nováka-Neffa nebo pomohl usvědčit kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka z objednání vraždy manželky.

Cizí zavinění ve smrti Zuzky, jejíž tělo bylo nalezeno v pražské Divoké Šárce, policisté předběžně vyloučili. „Kriminalisté na místě předběžně vyloučili cizí zavinění na smrti ženy, byla nařízena zdravotní pitva,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

blesk_z_cisteho_nebe ( 21. dubna 2019 14:53 )

Přesně tak, přece by ji tam vrah nevylákal tak daleko od její původní trasy a tělo těžko by tam odnesl nebo odvezl, aniž by si toho kdokoliv nevšiml.

blesk_z_cisteho_nebe ( 21. dubna 2019 14:51 )

Tak je už ta pitva hotová? Přece jí nepitvají celý víkend. Rodina si nepřeje zveřejňovat detaily, ale pokud ji někdo zabil, má snad veřejnost právo to vědět, ne?

forrtyn ( 21. dubna 2019 11:20 )

Máte pravdu, měl tam jen fotku syna... Ani ona na fb nemá jedinou fotku s mužem, jen s dětmi nebo s kolegy či kamarády

Monikay ( 21. dubna 2019 10:00 )

Policie už k tomu nebude na přání rodiny nic sdělovat, tak Blesk vaří z vody a spekuluje, aby bylo co nejvíc článků a pořádně se to vyvařilo. Ta kriminálka tam musí být, už kvůli tomu kdyby do toho byl zapojený manžel, ale to asi vyloučili. Vypadá to že paní to skončila sama, jinak by se asi neuchylovala do Šárky. nojono

4552 ( 21. dubna 2019 09:48 )

Chlap jeho vzezření a původu ? co se dělo doma věděla jen ona.už dávno musí vědět jakým způsobem zemřela a je to stupidní že melou články pořád dokola a a vlastně nic neřeknou. tak proč o tom píší? to je uroven houpacoho koně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání