Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Syna slavné horolezkyně pohřešují v Himálaji: Pátrači zahlédli dvě siluety!

Autor: ČTK, ital, csk - 
8. března 2019
14:17

Pátrači ve čtvrtek zahlédli dvě siluety na trase, kde měli být dva pohřešovaní lezci Brit Tom Ballard a Ital Daniele Nardi. Naposledy se přihlásili z cesty na horu Nanga Parbat 24. února. Pákistán sice ve středu oznámil, že odvolává pátrací akci, ale nyní se zdá, že záchranná operace bude pokračovat. 

Hora Nanga Parbat je vysoká 8126 metrů, pohřešovaní horolezci se ve špatném počasí dostali do výšky 6300 metrů. Pátrání po nich vedl Španěl Alex Txikon, který oznámil, že zahlédl dvě siluety na trase, kterou měli Ballard s Nardim jít. Pátrací tým čekal právě na vrtulníky, které jej měly dopravit dolů.

Nardiho podpůrný tým na facebooku napsal, že vrtulníky se zpozdily, protože byly odvolány k potřebám armády. Mohou poskytnout teleskopy, které pomohou místo lépe prohlédnout. V pátek by mělo být počasí, které umožní strojům dostat se na místo.

Nardi a Ballard se pokoušeli na vrchol dostat po trase, na níž dosud nikdo neuspěl. Dva pákistánští členové expedice od výstupu upustili, informovalo italské velvyslanectví.

Není to žádný zelenáč

Před čtyřmi lety se stal Ballard prvním člověkem, který podnikl sólové výstupy na všech šest velkých severních stěn v Alpách, včetně nechvalně proslulého Eigeru během jedné zimy. Tento počin je považován za jeden z největších výkonů v historii horolezectví. Vyžaduje totiž značné dovednosti, techniku a také psychickou odolnost.

Máma byla horolezecká legenda

Matka Toma Ballarda Alison Hargreavesová byla sama světoznámá horolezkyně. Jejím nejslavnějším výkonem se stal výstup bez kyslíku a bez pomoci Šerpů na nejvyšší horu světa Mount Everest. Dokázala to jako druhá na světě po Reinholdu Messnerovi. Podařilo se jí vystoupit i na zmíněnou K2. Vrátit se do základního tábora už ale nedokázala.

Přátelé, blízcí a realizační tým se nyní obávají toho, aby jejího syna nestihl podobný osud. Tom se ztratil v Himaláji 24 let poté, co mezi štíty téhož pohoří zemřela i jeho matka. Zahynula při sestupu z vrcholu „Zabijácké hory“ K2. Společně se 6 dalšími horolezci ji smetla vichřice přesahující v nárazech rychlost 400 km/h. Jejich těla dodnes leží v nepřístupném sněhovém poli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání