Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bém o synovi s amputovanou rukou: Má pirátský hák, přesto leze po horách

Autor: vr - 
30. ledna 2019
05:20

Už takřka osm let si zvyká na život bez pravé ruky. A zvykl si natolik, že leze na nejvyšší světové vrcholy! Tak o svém synovi Jáchymovi (28), který musel na amputaci po opileckém pádu, vypráví bývalý primátor Prahy Pavel Bém (55, ODS).

Bém to řekl v nové Topol Show, kdy se u baru bude s hosty dle svého výběru pravidelně scházet expremiér Mirek Topolánek (62) – záznam dílu s Bémem bude k vidění už dnes večer na webu Info.cz.

Právě jedna z Topolánkových otázek směřovala k Bémově vášni číslo 1: horolezectví. A na to, jak s ním Mont Blanc, nejvyšší horu Evropy, zvládl syn. „Zkazilo se počasí, takže to byl skutečně adrenalin. Napadl sníh a Jáchym byl naprosto úžasný. On tedy nemá ruku, ale místo ní má takový hák pirátský, takže v jedné ruce měl cepín, v druhé hák a lezl úplně stoprocentně tak, jak jsme lezli my s Matoušem (Bémův další syn). Je úžasný,“ vysekl mu poklonu.

Spadlo 300 kilo

Dodal také, že se mladý muž, který se od amputace beztak vyžívá v surfování, cestách do exotických lokalit a exceluje v golfu pro handicapované, „…tak trošičku potatil“. Ne vždy ale Bémovi syn dělal radost. V roce 2011, kdy on už skončil se šéfováním Prahy a snažil se prosadit ve Sněmovně, se totiž Jáchym s kamarády divoce opil a lezl na více než třímetrovou Wimmerovu kašnu v centru hlavního města.

Šlo o osudné rozhodnutí. Tehdy dvacetiletý chlapec spadl a celý vršek kašny vážící 300 kilo spadl přímo na jeho ruce. „Ztratil jsem tři litry krve. Omdlíval jsem. V ten moment se rozhodlo. Mít ruku za každou cenu není pro mě bezpečný. Kdyby se to stalo třeba ve spánku, už nežiju. Ráno jsem podepsal papír, že souhlasím s amputací. Chtěl jsem, aby mi ruku uřízli,“ popsal později časopisu For Golf mladík, který od té doby vystudoval práva a nyní pracuje v advokátní kanceláři.

Vášnivý horolezec Jáchym Bém lezl po horách i v Nepálu. Na snímku je vidět nástavec, do kterého si vkládá hák, pomocí něhož se může věnovat svému koníčku.

Video  Jáchym Bém hovoří o nehodě, kvůli které přišel o ruku.  - Jaroslav Suchý
Video se připravuje ...

shithole ( 30. ledna 2019 19:10 )

pamatuji, jak při první zprávě o zmrzačení Bémova syna socani hýkali blahem.

moudivlacek ( 30. ledna 2019 14:27 )

Zloprcek Bém je stejný ksi..l jako Rath.

nick55 ( 30. ledna 2019 13:30 )

Jj, karma je zdarma Béme Za ty zlodějny s Janouškem, Rittigem a dalšími ti to osud odvedl, z kluka máš mrzáka. Se svým krysím ksichtem na Everestu se moc nechlub, vynesou tam kdekoho, když má prachy

adeso ( 30. ledna 2019 12:57 )

a čím se to pitomio živí? Tátou?

oldedek ( 30. ledna 2019 12:21 )

 Jó, jó, rodinu Bémů nám byl taky čert dlužnej ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa