Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čecha Simona (†27) v Alpách smetla lavina! Zabila ho jeho vášeň!

25. února 2019
11:32

„Na turistickou cestu v oblasti lyžařského střediska Kühtai spadla lavina. Bohužel s sebou vzala Simona - vynikajícího borce do pohody i nepohody, věčně usměvavého, dobře naladěného, vtipného a fyzicky hodně namakaného,“ uveřejnil na svém facebookovém profilu skialpinista a cestovatel Jan Pala.

„Byl na horách jako doma, od českých pískařských oblastí až po Alpy. Lezl, věnoval se extrémním sjezdům,“ připomíná Pala nejoblíbenější aktivity skialpinisty Simona K. Právě ten má být oním 27letým Čechem, kterého 23. února smetla lavina v alpském středisku Kühtai.

Lavina se kolem půl čtvrté uvolnila z dosud nejasných příčin, Simona prý zachytila a strhla ho s sebou asi 50 metrů. Jeho krajan okamžitě informoval záchranáře. Zavaleného muže našel pes vycvičený k hledání lidí pod lavinou, záchranáři už ho ale ze sněhu vyprostili mrtvého.

Simonovi se tak podle jeho kamarádů stala osudnou jeho největší vášeň. Ať už šlo o lyžování na svazích velehor, nebo o horolezectví, zasněžené štíty byly celý jeho život. Pala také připomněl, že Simon je jedním z držitelů obtížně dosažitelného rekordu.

Podařilo se mu nejrychlejší opakování jednoho z nejnáročnějších lyžařských přechodů na Slovensku. Tzv. Tatarkův skialpinistický přechod Vysokých Tater. 65kilometrovou trasu s převýšením 6400 metrů zvládl za rekordní dva dny. Od doby, kdy ho za to ocenil český Horolezecký svaz, uplynul před několika dny jeden rok. 

„Simone, budeš všem hodně chybět - odpočívej v pokoji,“ uzavírá Pala.

bobou ( 25. února 2019 12:47 )

V jiném článku jsem četl, že neměl vybavení pro vyhledávání v lavinách. Pak se tedy ptám, byl opravdu tak super, jak se zde píše? Protože lést po horách v této době bez potřebného vybavení může udělat jenom ten, komu na životě vůbec nezáleží...

vzteklina ( 25. února 2019 12:41 )

tahle generace se strašně, ale strašně přeceňuje a souvisí to i s mozkovou výbavou..

tenerife ( 25. února 2019 12:24 )

Krásně napsáno,škoda mladého života.....

Kozomrd ( 25. února 2019 12:23 )

Tvl to je názor vepře od monitoru. Ty těm horám nasloucháš z gauče? 😂

Taurus70 ( 25. února 2019 11:37 )

Je mi ho moc lito ale napsat ze byl hodne fyzicky namakany je smesne,fyzicky namakany chlap vypada opravdu jinak😕😕😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání