Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turistu zabila lavina v Rakousku. Ve Švýcarsku pátrají po čtyřech lidech

Autor: ČTK - 
24. března 2019
15:29

Švýcarská policie oznámila, že se pohřešují čtyři lidé, které dnes zasypala lavina ve švýcarských Alpách na jihozápadě země. Uvedla to agentura AP. V sobotu pak lavina mokrého sněhu zavalila dva lidi v rakouském pohoří Rax. Jeden z nich zemřel.

Policie v kantonu Valais na twitteru uvedla, že pohřešovanou čtveřici v 9:55 SEČ strhla lavina ve výši 2800 metrů v oblasti Bovernier, ležící při hranicích s Francií a Itálií. Na místě podle webu rozhlasové stanice Rhone zasahují záchranáři. Další podrobnosti nejsou zatím známy.

V sobotu se pro změnu utrhla lavina mokrého těžkého sněhu ve východorakouském pohoří Rax v nadmořské výšce zhruba 1600 metrů. Dlouhá sněhová masa sjela až o 800 metrů níže a zasáhla dva lidi z přibližně desetičlenné skupiny, která právě scházela dolů po cestě Törlweg.

Lavina v rakousku zabila turistu

Jeden ze zasažených byl nalezen mrtvý, druhý byl s těžkými zraněními přepraven vrtulníkem do nemocnice, informovala agentura APA. Při záchranné akci prohledávali oblast dopadu laviny specialisté s přístroji a speciálně vycvičenými psy. Nakonec byla akce přerušena, nikdo další nebyl nalezen a nikdo také nebyl pohřešován.

Oba postižení turisté byli lavinou zasypáni jen zčásti, nikoliv úplně, řekla agentuře APA Sabine Buchebnerová-Ferstlová ze záchranné služby v Reichenau. „Lavina mokrého sněhu s sebou strhává všechno, i kameny. Taková lavina je velmi hutná, její prohledávání pomocí sond je prakticky nemožné. Je to skoro jako beton,“ vylíčila. Horský masiv Rax rozkládající se v severovýchodním cípu Alp dosahuje výšky až 2000 metrů a je hojně navštěvován turisty.

Zobrazit celou diskusi