Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Martin (†27) zemřel pod lavinou. Jeho syn ještě neví, že tátu už nikdy neuvidí

Autor: ital - 
20. ledna 2019
07:22

Ve švýcarských Alpách zasypala lavina slovenského skialpinistu Martina Š. (†27) ze Spišské Nové Vsi. Smutná zpráva šokovala celou jeho rodinu. Zdrcená manželka Mária (29) je stále ještě v šoku a nemůže uvěřit, že se její muž již domů nevrátí. Netuší ani, co má povědět svému synkovi Jurkovi (4), který čeká doma na svého tatínka. Pro Máriu je to již druhá rána. Nedávno totiž přišla o nenarozené miminko.

Slovenský skialpinista, horolezec, jeskyňář, záchranář a horský nosič Martin Š. tragicky zahynul ve Švýcarsku v Alpách pod lavinou. Zanechal po sobě truchlící vdovu a malého synka. Zdrcená matka nyní neví, co má svému dítěti říci. Byla se o tom poradit s psycholožkou, která jí údajně řekla, že každé dítě vnímá věci jinak, ale „nikdy se už nevrátí“ prý ještě nerozumí.

Cestou zpět sdělila Mária deníku Plus Jeden deň: „Náš Jurko je ale chytrý. Nedávno jsem přišla o dítě. Můj synek se na sourozence velmi těšil a říkal, že to bude sestřička. Chtěl ji pojmenovat Janka. Když jsem mu řekla, že už v bříšku není, že zemřela, rozplakal se. Ještě dnes se na ni ptá a společně se za ni modlíme.“

Syn tuší, že něco není v pořádku

Chlapeček tuší, že se s jeho tatínkem něco stalo. Slyšel totiž dospělé, jak se spolu baví, zda již Martina objevili. „Krátce po tom, Martina prohlásili za nezvěstného, se mě Jurko ptal, proč tátu hledají. Myslím, že až mu povím pravdu, bude to hodně dlouho zpracovávat,“ pokračovala truchlící matka.

Martin odjel do Alp lyžovat s kamarády a nechtěl se věnovat žádným extrémům. Výprava měla sloužit jako trénink pro zkoušky na horského vůdce. „Těšili jsme se, že potom už spolu budeme častěji. Poslední dobou jezdil na týdenní školení na Téryho chatu. Teď je všechno jinak,“ dodala smutně Mária. O manželově smrti jí informoval jeden z jeho parťáků na výcviku.

Oba manželé milovali hory a seznámili se na Téryho chatě, kde společně pracovali. Po roce se jim narodil synek a krátce na to se vzali. Mária se věnovala stejným aktivitám jako Martin. Po narození Jurka se však rozhodla některé činnosti omezit. Snad právě proto nejela do Alp společně se svým mužem. Raději se prý ani neptá, proč byl v nebezpečném terénu sám. Pokoušela se mu dovolat, ale marně. Stále však věřila, že někde bivakuje kvůli špatnému počasí a později se ozve.

Lavina ho překvapila

„Je možné, že neodhadl vážnost situace nebo ho překvapila lavina velmi náhle a nestihl zareagovat. Přitom měl baťoh s air-bagem, který vás udrží nad lavinou a chrání vás před kusy ledu a těžkého sněhu. Příroda byla jeho život. Přesto si nedokázal pomoci, ačkoliv byl sám horský záchranář,“ vyjádřila se k situaci Mária.

Přátelé popisují Martina jako dobrosrdečného, pracovitého a velmi pozitivního člověka, který velmi rád s čímkoliv pomáhal. Miloval Slovenský ráj, kde trávil většinu svého času. „Nevíme, zda tušil blížící se smrt, ale usilovně se věnoval vyřezávání soch na Symbolickém hřbitově na Kláštorisku. Teď tam mezi oběti přibude i jeho jméno,“ pověděli Martinovi kamarádi. Mária chtěla s manželem po jeho návratu oslavit synovy čtvrté narozeniny 9. ledna. Namísto toho bude pořádat jeho pohřeb.

msml20 ( 20. ledna 2019 12:48 )

Hory jsou zrádné v každém ročním období. Nemyslím si, že by něco zanedbal, zkrátka se stalo. Manželce, synkovi a celé pozůstalé rodině přeji hodně sil . A taky víru v Zmrtvýchvstání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání