Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech na túře v Alpách přišel o syna (†24). Lavina ho strhla o 100 metrů a pohřbila

Aktualizováno -
15. ledna 2019
16:25
Autor: ČTK - 
15. ledna 2019
16:10

Pod lavinou v jihorakouské zemi Korutany zemřel Čech (†24), který byl ve volném terénu na skialpinistické túře se svým otcem. Informovala o tom agentura APA. Riziko lavin se přitom v Rakousku mírně snížilo, zůstává ale vysoké a několik lavin spadlo i v úterý.  Podle agentury APA už v žádné ze spolkových zemích neplatí nejvyšší, tedy pátý stupeň lavinového nebezpečí. Také v Bavorsku, které stejně jako Rakousko v uplynulých dnech trápilo silné sněžení, se dnes situace mírně uklidnila.

Podle mluvčího policie měli oba muži lavinové vybavení, cestou na hřeben v oblasti alpského štítu Ankogel ale jednoho z nich v nezalesněné části kopce strhla masa sněhu.

Podle APA není jasné, co lavinu způsobilo. Mladého Čecha sněhová masa strhla o 100 metrů a zasypala. Jeho otec spustil poplach, záchranáři z první pomoci od nedaleké ankogelské lanovky Čecha vyhrabali ze sněhu. Pokusy o oživení byly neúspěšné.

„Stoupali od jednoho parkoviště po lesní cestě a měli s sebou lavinové sondy. Při výstupu dodržovali odstup asi deseti metrů,“ řekl APA policejní mluvčí Mario Nemetz.

Podle policie byl mladý muž v regionu jako lyžařský instruktor, zatímco jeho otec tam byl na dovolené.

Situace zůstává vážná

Alpští záchranáři vydali statistiku, podle níž si laviny v Rakousku od 1. listopadu do poloviny ledna vyžádaly 11 mrtvých. Poté agentura APA informovala o další oběti. Muž ve Štýrsku zahynul, když se na něj sesul sníh ze střechy. V daném období už zahynulo přibližně dvakrát více lidí, než tvoří dlouholetý průměr, poznamenala APA.

„Situace zůstává vážná,“ uvedla lavinová služba spolkové země Salcbursko. Kromě ní platí druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí i v částech spolkových zemí Vorarlbersko, Horní Rakousy, Štýrsko a Tyrolsko. „Pro zimní sporty mimo zajištěné sjezdovky jsou podmínky velmi nebezpečné,“ zdůraznila tyrolská lavinová služba.

Řada rakouských horských obcí je nadále nepřístupná. Například v Salcbursku bylo od okolního světa v pondělí večer dočasně odříznuto 41.000 osob. Uzavřena zůstává řada lyžařských středisek, a to nejen kvůli nebezpečí pádu lavin, ale i kvůli silnému větru. 

Na středu meteorologové předpovídají v Bavorsku i v Rakousku oteplení. Varovali proto před ztěžknutím sněhu, což by mohlo způsobit další laviny, ale i lámání přetížených větví či celých stromů. Díky tomu, že přestalo sněžit, bude ale možné na některých nebezpečných místech sněhovou masu odstřelit, a zpřístupnit tak některé obce odříznuté od světa. 

Situace si opět vynutila i pomoc armády. V Bavorsku pomáhalo s odklízením sněhu na 1200 vojáků a v Rakousku přibližně 1500.

 

Zobrazit celou diskusi