Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šílená tragédie ve Švýcarsku: Lavina zavalila několik lidí

Aktualizováno -
19. února 2019
19:10
Autor: ČTK - 
19. února 2019
17:57

Blíže neurčený počet lidí zavalila v úterý lavina na sjezdovce jihošvýcarského lyžařského střediska Crans-Montana. Podle neoficiální informace místního činitele může jít až o 12 osob, po nichž se rozběhlo intenzivní pátrání.

Lavina se zřítila brzy odpoledne po týdnu teplého počasí, které způsobilo tání sněhu. Policie se nechce k počtu lidí, kteří pod sněhem uvázli, vyjadřovat. Místní zpravodajský web lenouvelliste.ch citoval starostu střediska Nicolase Férauda, který řekl, že může jít o 10 až 12 postižených. Na dotaz agentury Reuters však Féraud o tom už nechtěl hovořit.

"Lavina spadla v sektoru (ledovce) Plaine-Morte. Na místě jsou týmy záchranářů a pátrání probíhá. Zasypáno je několik lidí," sdělila k události na twitteru kantonální policie.

"Může jich být 15 stejně jako nikdo," odmítl rezolutně jeden ze záchranářů v telefonu další debaty o počtu lidí, kteří mohli pod lavinou skončit.

Pád laviny byl nahlášen ve 14:23. Do pátrání po případně postižených lidech je podle médií zapojena zhruba stovka lidí, kterým pomáhají také psi. Vzlétly i čtyři vrtulníky.

Pátrání je velmi obtížné. "Je tam neuvěřitelné množství sněhu: dva metry tloušťka a délka kolem 300 metrů. Je to jarní lavina a je velmi kompaktní," citoval server lenouvelliste.ch jednoho ze záchranářů, s nímž se spojil telefonicky. Podle některých záchranářů vrstva spadlého sněhu v místech dosahuje až tří metrů.

Příval sněhu zasáhl značenou dráhu a nikdo na ní nebyl vybaven signalizací pro případ zavalení lavinou, napsal lenouvelliste.ch. Podle záchranářů psi při prvním projití místa spadlé laviny nic neucítili a pátrání pokračuje.

V Crans-Montaně se nadcházející víkend má konat závod žen Světového poháru ve sjezdovém lyžování, přičemž na čtvrtek byly plánovány tréninky. S přípravou závodů už na místě pomáhají i vojáci, kteří se nyní zapojili do prohledávání laviny.

slovan1954 ( 19. února 2019 18:30 )

Ivan Mládek:Ľudia robia kraviny-podceňujú lavíny!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání