Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Překvapení v kauze Kuciak: Ministryně vnitra zasáhla do vyšetřování

Autor: chal - 
6. února 2019
20:10

Slovenská ministryně vnitra Denisa Saková výrazně zasáhla do vyšetřování v kauze vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka. Saková vyšetřovacímu týmu sebrala tu část případu, která se týká plánované vraždy advokáta Kuciakovy rodiny Daniela Lipšice. Na takový krok ale podle některých hlasů nemá ministryně pravomoc.

Tým vyšetřující vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27) přišel o tu část případu, která se týká plánů na zavraždění Daniela Lipšice a prokurátora Maroše Žilinky. Ministryně vnitra chce podle svých slov rozdělením případu zamezit únikům informací.

Daniel Lipšic si prý rozhodnutí ministryně nedokáže racionálně vysvětlit a hrozí podle něj zmaření vyšetřování. „Takový krok je bezprecedentním zásahem do probíhajícího vyšetřování. Inspekce nikdy nevyšetřovala případy úkladných vražd – nemá na to lidskou ani odbornou kapacitu,“ říká bývalý ministr spravedlnosti. Nařčeni, že za únik informací může on  Saková případ svěřila do rukou Inspekce ministerstva vnitra.

Podle bývalého vyšetřovatele Jozefa Šátka ale ministryně nemá pravomoc, která by jí umožňovala takový krok udělat. Saková tvrdí, že pouze podepsala dohodu vedení Generální prokuratury, policejního prezidenta a ředitele Inspekční služby.

„Tvrzení, že za únikem informací jsou advokáti poškozených, je lehce ověřitelná lež. Ve vyšetřovacím spisu se nachází přesné informace, jaké části spisu a kdy jim byly poskytnuty,“ říká Lipšic s tím, že informace, k jejichž úniku došlo, neměli advokáti vůbec k dispozici.

K vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové došlo loni 21. února. Slovenská policie v případu obvinila několik osob. Objednatelkou vraždy měla být Alena Zs., blízká přítelkyně kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera, jehož kauzami se Ján Kuciak ve své práci zabýval.

brano34 ( 7. února 2019 12:39 )

Upevňování dočasné moci politiků vraždami mladých lidí je na Slovensku, v Norsku, ve Venezuele a dalších státech světa nedílnou součástí jejich nevyléčitelné nemoci.

doktormediciny ( 7. února 2019 09:17 )

je to dost nesrozumitelne...No tak ministryne snad vi, co dela.Kome toho na takovych uradech maji spoustu poradcu.ctenrum Blesku asi neobohatime jejich prehled o praci slovenske policie

illyria ( 7. února 2019 09:14 )

heh. A proč to Saková může udělat? No protože Lipšic, když byl ministrem vnitra, tak nechal "převést" inspekci pod ministra vnitra... Celkem zvláštní, že Lipšic se nevzdal zastupování Kuciakových, když si psal s Alenou Zsuzsovou a kdoví co s ní dělal...

1nostradamus1 ( 7. února 2019 08:08 )

novinársky chlebíček je veľmi ťažký, ale na druhej strane, aj novinár je niekedy len človek a žiť sa musí... spomeniem si na film Zabít milardáře a je mi smutno.......takže tak, pisálkovia z blesku ako z filmu . pre nás občasných konzumentov novinárskeho mäsa z podozrivého bitúnku , link ako to v skutočnosti je: https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/501176-dovodom-odnatia-pripadu-bol-unik-informacii-vyset ruje-sa-aj-priprava-vrazdy-sufliarskeho-tvrdi-sakova/

PPP150W ( 7. února 2019 08:02 )

Nešlehl jste si trochu moc?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání