Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Příbramský útočník stráví Silvestra ve vazbě: Na dotazy novinářů reagoval sklesle

Autor: yks - 
30. prosince 2018
15:20

Okresní soud v Příbrami rozhodl v neděli odpoledne o uvalení vazby na 28letého muže, který podle všeho se zbraní v ruce vtrhl do UniCredit Bank na tamním Masarykově náměstí, vzal si devět rukojmí a zaměstnal české elitní policejní jednotky včetně odstřelovačů a URNY.

Okresní soud v Příbrami v neděli odpoledne projednal žádost státního zástupce o uvalení vazby na 28letého muže obviněného z přepadení banky UniCredit Bank z Příbrami. Ten se tak objevil na veřejnosti poprvé od chvíle, co ho zásahová jednotka  zpacifikovala a  doprovodila do cely předběžného zadržení.

Od té doby ho čekaly výslechy. Neprozradil při nich jen jediné: proč konkrétně se vlastně rozhodl svůj čin provést. „Řeknu vám vše, ale ne dnes,“ řekl jen přítomným novinářům.

Státní zástupce navrhoval vazbu, aby se muž nevyhýbal trestnímu stíhání, neovlivňoval svědky a také proto, že podle něj hrozí riziko, že by obviněný v trestné činnosti mohl pokračovat. 

Nyní je tedy již jasné, že na soudní přelíčení pro trestný čin braní rukojmí si obviněný muž počká ve vazební věznici. Hrozí mu přitom až 12 let za mřížemi, což je trest někdy udílený i za vraždy.

„Obviněný byl vzat do vazby z důvodu vazby útěkové a předstižné. Eskorta ho odvezla do vazební věznice. Proti usnesení je přípustná stížnost. Obviněný si nechal lhůtu a státní zástupkyně se vzdala práva," sdělil ČTK předseda soudu Miloslav Boudník. K vazbě předstižné se přistupuje v případě, že by mohl dotyčný opakovat trestnou činnost, z níž je obviněn.

Obviněný muž podle všeho přepadl v pátek odpoledne příbramskou pobočku Unicredit Bank. V budově na centrálním náměstí držel devět rukojmí - dva zaměstnance banky a sedm klientů, jednoho zákazníka propustil ještě před příjezdem zásahové jednotky. Po necelých třech hodinách do banky vnikli příslušníci Útvaru rychlého nasazení (URNA). Muže, který měl u sebe funkční krátkou střelnou zbraň, zadrželi. Rukojmí jsou v pořádku, muž byl lehce zraněn.

Muž podle dřívějších informací policie celou akci podnikl kvůli tomu, že chtěl podat trestní oznámení prostřednictvím médií. Banku si údajně vybral náhodně. Při vstupu do pobočky podle kriminalistů jednou vystřelil do stropu. V minulosti se už dopustil drobné trestné činnosti.

Video  Záběry z náměstí TGM v Příbrami  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

aIIahakbar ( 30. prosince 2018 23:01 )

Prdlaj si banku vybral náhodně. Chtěl ji vybrat a když zjsitil, že na to nemá a podělal se strachem, tak si vymyslel tuhle historku v domnění, že to pro něho bude polehčující okolnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání