Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smutek Nečesaného před Vánoci: Smrt milovaného člověka a obavy z války soudů

Autor: lnm - 
25. prosince 2018
05:02

Dvoje Vánoce strávil za mřížemi a ani po letech nemá Lukáš Nečesaný (25) jistotu, že ho nečekají další. V rozhovoru pro Blesk.cz promluvil o nejistotě, kterou prožívá, a také o bolestné ztrátě, kterou si jeho rodina v poslední době prošla.

Vaše kauza se táhne už téměř šest let a pořád není u konce. Když vás královéhradecký soud naposledy osvobodil, věřil jste, že je vyhráno, nebo jste čekal,  že Vrchní soud případ opět vrátí na začátek? 

Vzhledem k předchozím odsuzujícím rozsudkům senátu Jiřího Lněničky (soudce Vrchního soudu, pozn. red.) jsem nečekal nic, co by bylo v můj prospěch. Pětkrát jsem od soudů slyšel „vina byla prokázána“, čtyřikrát „vinu se nepodařilo prokázat“. To druhé dokonce dvakrát od Nejvyššího soudu. Nic jsem neudělal, tak nechápu, proč mám i nadále žít v takových obavách, jak to celé nakonec dopadne, a to nemluvě o mých nejbližších, kteří to se mnou sdílí.

Na prvoinstanční úrovni jsem se poprvé setkal se spravedlivým procesem až ve chvíli, kdy se mého případu ujal senát pana M. Mjartana, a ten byl teď vyloučen. Takže jedeme znovu, od začátku.

A na takové houpačce šest let žiju. Pár měsíců v nejpřísnější věznici, pár měsíců doma s nejbližšími a v očekávání, co bude dál. Nevím, zda je to ještě hledání spravedlnosti, nebo už jen záminka k ukájení ješitnosti... Kdo to nezažil, asi těžko pochopí. Jedno je jisté asi už teď. Buď ze souboje soudů, v němž v podstatě o mně už téměř nejde, vyjdu za přispění medií jako lump, který dostal, co si zaslouží, nebo jako lump, který měl štěstí a dost peněz na dobré advokáty. S takovou spravedlností nepřeju setkání nikomu.

Máte tříletou dceru... Už tu situaci a napětí v rodině vnímá?

Dcerka naštěstí zatím neví, jaká je kolem nás situace, a já doufám, že to tak ještě nějakou dobu zůstane.

Jezdíte do Hořic, kde k útoku došlo a kde napadená kadeřnice žije? Potkáváte se?

Do Hořic nejezdíme. Babička navštěvuje nás, děda bohužel před několika měsíci umřel...

Váš otec několikrát mluvil o tom, že prarodiče proces nesou těžce...

To je pravda, na dědečkově zdraví se to bohužel pochopitelně podepsalo...

Co se vám vybaví, když se řekne Vánoce ve vězení?

Nikdo nechce být na Vánoce v kriminále, ale v mém případě mám toto období spojené s docela „přijatelnými“ vzpomínkami, i když, na druhou stranu, stesk po těch nejbližších, se kterými nemůžete být, je hrozný.

Jak strávíte letošní Vánoce?

Dá se říct, že to budou naše první společné Vánoce s manželkou a dcerou. V minulých letech jsme vždy byli s našimi rodiči.

Co vás krom pokračovaní procesu čeká v roce 2019?

V červnu bych měl dodělat školu, čekají mě státnice.

 

Video  Nečesaný byl zproštěn obžaloby: Slavit nebudeme, řekl  - David Malík, Lucie Šulcová
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání