Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Terezu v Pákistánu těsně před rozsudkem všichni opustili: „Trest bude exemplární,“ říká expert

Autor: chal - 
7. listopadu 2018
05:00

Soud s Terezou H.(22) v Pákistánu se i přes další odročení chýlí ke konci. A pro českou občanku rozhodně nebude šťastný. Alespoň si to myslí bezpečnostní expert Andor Šándor (61). 

Úterní líčení muselo být přeloženo na středu z důvodu absence Terezina právníka. „Soudní stání bylo odročeno na středu, protože se obhájce české občanky musel zúčastnit jiného soudu,“ sdělila Blesku mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR Michaela Lagronová.

Konec celé kauzy, na který všichni netrpělivě čekají, se tak zase o trochu oddálil. To ale nic nemění na tom, že by teoreticky mohlo být rozhodnuto v řádu dnů, možná týdnů. Dost možná se tak vyplní odhad prvního obhájce Terezy, který na začátku roku předpovídal, že by v prosinci mohlo být jasno.

Tereza tráví ve vazbě už deset měsíců a je jisté, že by už měla celou věc nejradši za sebou. Časté odkládání soudních stání české krásce určitě radost nedělá. Nejistota, jak soud dopadne, musí být sžíravá. Bezpečnostní expert a bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor Blesku nepopsal Tereziny vyhlídky zrovna růžově.

„Myslím, že soud bude dost přísný. Rozhodující je míra spolupráce a jestli se díky ní podařilo rozkrýt větší síť. K tomu soud přihlédne,“ řekl Šándor. Jedním dechem ale dodal, že devět kilo heroinu není malé množství, a země jako Pákistán za drogovou kriminalitu udělují přísné tresty. Tereza proto prý od soudu neodejde bez ztráty kytičky.

Andor Šándor si netroufl odhadnout, kolik let zhruba by mohla Češka dostat. „Trest smrti nedostane, to jediné můžeme říct,“ řekl Blesku s tím, že Terezu ve vězení rozhodně nečeká procházka růžovou zahradou.

„Výkon trestu bude horší než vazba. Tereza půjde do normálního vězení,“ zmínil Andor Šándor skutečnost, že nyní je Tereza ve vazbě u pákistánských celníků, u kterých panují lepší podmínky než v běžných nápravných zařízeních v zemi.

„Pravděpodobně bude zařazena mezi normální vězeňkyně, většinou muslimky. Jestli je nevěřící, bude vystavena konfrontaci s ostatními ženami i kvůli tomu,“ popsal Šándor potíže, s nimiž se Tereza jako Evropanka bude pravděpodobně potýkat.

Šándor si myslí, že Tereza moc dobře věděla, co dělá, když se podle obžaloby snažila ze země vycestovat z devíti kilogramy heroinu v kufru. „Je pravděpodobné, že v pákistánském vězení stráví dlouhou dobu. Rozhodně jí to nepřeju, ale soudce nemá moc důvodů být k ní shovívavý,“ řekl Šándor. 

Podle něj je možné, že Pákistánci Terezu po odpykání určitého počtu let vydají do Česka, kde bude vykonán zbytek trestu. Šándor naprosto vylučuje možnost, že by Tereza po odsouzení putovala do českého vězení rovnou. „Pákistán nemá s Českou republikou dohodu o vydávání zločinců,“ vysvětlil. Ženě prý nepomůže k nižšímu trestu ani vydatná medializace případu a pozornost, které se těší.

Kauza začala 10. ledna, kdy pákistánští celníci na letišti v Láhauru objevili v Terezině kufru 9 kilogramů heroinu. Češka tvrdí, že o opiátu ukrytém v zavazadle neměla tušení.

0703 ( 8. listopadu 2018 04:42 )

To je divné včera na novinky.cz psali že odejde bez trestu a tady toto.Ale je mi to jedno pašuje drogy bude odměněná, to co si užike tam, tady už nerozchodí.

mbures ( 8. listopadu 2018 01:56 )

Jsem pro trest smrti jako exemplární trest. Všichni pašeráci drog si jej zaslouží.

Melberi ( 7. listopadu 2018 23:59 )

Nápodobně. Nevíte ani zda je vinná či nikoli. A jedna věc jste Vy, další Sandor. On by se takto (nehezký bezvlasec), vzhledem ke své funkci, vyjadřovat neměl. Dává tím najevo, jak hloupý je. Copak neumí vyčkat? Jestli se chce zviditelnit, není důvod. Není ani hezký, ani chytrý.

Leonie ( 7. listopadu 2018 21:33 )

Celníky možná někdo zastrašuje. Pokud jsou vůbec ještě na živu. Ale ty videozáznamy, když jí vyndavají drogy z kufru, ty existují. Záleží na soudci, mohlo by mu to stačit. A ona hned zpočátku vypovídala a k pašování "něčeho" se přiznala. Tak jí maximálně nedokáží, že to byl Heroin, ale něco to bylo. Když je ten případ tak medializován, tak je nepravděpodobné, že by jí neodsoudili. Dali by tím návod dalším.

Melberi ( 7. listopadu 2018 20:21 )

Já tohle Sandorovo prohlášení do médií považuji za silně trapné i když je hrozné co Tereza možná provedla. Nepohledný a skoro bezvlasý Sandore, držte hubu. Tereze přeji hodně sil a je mi líto čím prochází.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání