Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Parta dealerů pašovala drogy do věznic pomocí dronů. Teď dostanou šanci poznat své klienty zblízka

Autor: ČTK, yks, lm - 
26. října 2018
17:31

Britský soud poslal do vězení členy organizované skupiny, která pomocí miniaturních bezpilotních letounů dostávala do věznic mobilní telefony i drogy. Sedmi členům gangu se podařilo do trestnic vpašovat narkotika v hodnotě půl milionu liber (přes 14 milionů Kč). A nebylo to vůbec obtížné!

Zločinci podle soudu prováželi drogy do sedmi věznic, mimo jiné v Liverpoolu či Birminghamu. „Byla to sofistikovaná obchodní operace a díky vysoké ceně, která se za drogy a mobilní telefony platí ve vězení, bylo jejím účelem vydělat zúčastněným stovky tisíc liber,“ uvedl podle deníku soudce Simon Drew.

 

Bezpilotní letouny podle něho do různých věznic pronikly přibližně stokrát. Některé však havarovaly a policie díky tomu získala cennou stopu, která přispěla k dopadení gangu.

Členové gangu byli potrestáni v rozmezí od tří do deseti let, informoval list The Guardian. Soudce podotkl, že dostali exemplární tresty, které mají odradit případné následovníky od stejných zločinů.

Pronikání drog a mobilů do věznic zvyšuje míru násilností páchaných uvnitř, stejně jako počet sebevražd vězňů. Pomáhá také zločincům, aby přímo z cel zastrašovali svědky, případně prováděli nelegální finanční operace.

V londýnské věznici Wansdworth kamery zachytily, kterak kontraband do věznice pašují drony. Trestanci dron chytali skrz zamřížovaná okna s pomocí dřevěných prkýnek. A jak se můžete přesvědčit v přiloženém videu, moc práce to nezabere.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání