Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chaos, zoufalí cestující a zrušené lety: Drony přerušily provoz letiště v Londýně

Autor: ČTK, nkov - 
20. prosince 2018
11:20

Správa londýnského letiště Gatwick v noci na dnešek uzavřela veškerý letový provoz, protože nad letištěm se objevily dva neznámé drony. Oznámila to agentura AP. Všechny lety byly zrušeny, což v období před vánočními svátky na druhém nejvyužívanějším letišti v Británii způsobilo vážné problémy. Zrušen byl i jeden let do Prahy s přistáním v poledne, řekl mluvčí pražského letiště Roman Pacvoň a vyzval cestující, aby sledovali internetové stránky letiště, případně svého dopravce.

Letadla mířící na přistání byla přesměrována na letiště v londýnském Heathrow, do Manchesteru, Birminghamu, případně i do Francie nebo Nizozemska. Cestující si stěžovali na nedostatek informací, správa letiště vyzvala pasažéry, aby sledovali dnešní plán odletů a příletů. Podle agentury Reuters se tyto změny zatím dotkly 20 tisíc lidí.

Dnes mělo na Gatwicku přistát nebo z něj odletět 760 letounů převážejících 110 tisíc cestujících. Uzavírka začala pozdě večer ve středu, kdy byly nad letištní plochou spatřeny dva drony. To se pak opakovalo dnes nad ránem i v časných odpoledních hodinách SEČ, informuje na svých internetových stránkách britská BBC.

Není to teroristický čin

Ředitel provozu letiště Chris Woodroofe uvedl, že po člověku, který drony řídí, pátrá policie. „Ve vzduchu máme i vrtulník, ale policie nás odrazuje od toho, abychom se pokoušeli drony sestřelit,“ řekl. Varoval, že potrvá dalších 24 hodin, než se provoz letiště vrátí k normálu.

Podle policie nejde o teroristický čin. Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové upozornil, že za ohrožování letounu hrozí podle zákona až pětileté vězení. 

Letadla mířící na přistání v Gatwicku byla přesměrována jinam v Británii, případně i do Francie nebo Nizozemska. „Člověk by si dokázal představit, že bezpečnostní opatření pro takové případy budou lepší,“ řekla BBC Kasia Jaworská, která se svým přítelem letěla ze skotského Glasgowa na Gatwick. Jejich let byl ale přesměrován na další letiště poblíž Londýna, Luton. Je podle ní „divné“, že dva drony způsobily uzavírku letiště. Jiní lidé na dlouhé hodiny uvízli v letadlech čekajících na rozhodnutí, kam budou přesměrována. Někteří zaměstnanci letiště Gatwick se sešli s dětmi, jimž uzavírka překřížila cestovatelské plány, aby si dlouhou chvíli zpestřili zpěvem vánočních koled.

Gatwick, který leží asi 50 kilometrů jižně od Londýna, denně obslouží více než 100.000 cestujících. V posledních letech se několikrát objevily zprávy o tom, že neznámé drony jen těsně minuly přistávající dopravní letadla.

Drony na pražském letišti

Na pražském letišti zkomplikoval dron provoz například loni v září. Letadla musela být kvůli amatérskému dronu přesunuta na záložní dráhu, pro cestující to ale nepředstavovalo výraznější komplikace. Podobné situace jsou ale podle mluvčího spíše výjimečné. „Nepamatujeme případ, kdy by kvůli dronu musel být uzavřený provoz letiště. Takový případ se v Praze nestal,“ řekl.

Většina majitelů dronů totiž ochranné pásmo v okolí pražského letiště dodržuje. Ochranné pásmo letišť sahá do vzdálenosti 5,5 kilometru od takzvaného vztažného bodu letiště, který si lze představit jako střed letiště.

Obecně platí, že při okrajích zmíněného zhruba pětikilometrového pásma od letiště mohou být stroje lehčí než kilogram provozovány při zemi do výšky 100 metrů. Hranici 300 metrů nad zemí přitom nesmí podle pravidel majitel dronu překročit nikdy, pokud k tomu nemá povolení letových dispečerů, případně provozovatele letiště. Zároveň musí své zařízení řídit pouze na vizuální vzdálenost tak, aby mohl bezpečně zabránit kolizi s jinými létajícími prostředky.

Video  Umývat okna na mrakodrapech už dokážou i drony  - Zive.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi