Podle projektu World of Drones (Svět dronů), vedeného americkými odborníky, jde o první potvrzené zprávy, že teroristé využívají bezpilotní letouny. Skupina dříve informovala, že ke sledování využívají bezpilotní letouny například rebelové v Libyi.

Počet útoků na nigerijskou armádu v poslední době stoupá. Jen tento měsíc při nich zahynulo 39 vojáků a dalších 43 bylo zraněno. Podle Buhariho využívají radikálové bezpilotní letouny ke sledování aktivity vojenských složek na severovýchodě Nigerie, což posloužilo k nárůstu počtu útoků na armádu.

Povstání radikálů z uskupení Boko Haram, jehož záměrem je vytvořit v regionu Čadského jezera islámský stát, trvá na severovýchodě Nigérie devět let. Za tu dobu si vyžádalo přes 20.000 mrtvých.

Agentura AP upozornila, že radikální skupiny se využívání bezpilotních zařízení rychle přizpůsobují. Formální jednotku dronů mají podle některých informací například islamisté v Sýrii nebo Iráku. Radikálové v Jemenu podle amerických expertů použili bezpilotní letoun k útoku na saúdskoarabskou válečnou loď.