Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Maria (89) přežila holokaust, doktora málem ne. Amputoval jí špatnou nohu

Autor: Mii - 
10. listopadu 2018
11:20

Maria Dronova (89) z Ruska patří mezi lidi, kteří v hlavě nesou ty nejtemnější vzpomínky. Jako malá přežila koncentrační tábor a byla svědkem smrti mnoha lidí. Přesto ji ten nejhorší zážitek potkal až nyní, v roce 2018. Při akutní operaci nohy, kterou měla postiženou vážnou gangrénou, jí doktor omylem amputoval špatnou nohu. Nakonec tak skončila bez obou končetin.

K incidentu došlo v nemocnici ve městě Voroněž nedaleko hranic s Ukrajinou. Maria byla do střediska přijata, protože její pravá noha byla postižena vážnou gangrénou a musela být co nejdříve amputovaná. Gangréna je označení pro odumřelou tělesnou tkáň, nejčastěji v důsledku bakteriální infekce, poranění nebo trombózy.

Operace proběhla. Když ji ale její syn Andrej Dronov přišel navštívit, zjistil, že doktoři jeho matce z nevysvětlitelného důvodu amputovali druhou nohu. A ještě se to snažili skrýt. „Pustili nás s manželkou do její místnosti. Vešli jsme a zjistili… že jí amputovali špatnou nohu. Ne pravou, ale celou levou!“ stěžoval si Andrej místnímu serveru Notebook Voronezh.

Chybu vyšetřuje vládní komise

Syn okamžitě se svou manželkou zavolal policii, která se začala ptát. Jako první vyslýchala primáře nemocnice, doktora Sergeje Šamsutdinova, který argumentoval, že ve skutečnosti bylo třeba amputovat obě dvě nohy. Na to ale Andrej reagoval, že bylo jasně vidět, jak je matčina pravá noha zčernalá z infekce, zatímco levá zdravá, jen trochu oteklá, tudíž amputaci nepotřebuje.

Andrej nakonec obvinil nemocnici z úmyslného falšování medicínské dokumentace s cílem zakrýt chybu a z odmítnutí komunikace s odlišnou klinikou, která měla o zdravotním stavu Marie informace. Případ se postupně dostal až k ruské investigativní komisi, úřadu, který se zabývá bojem s korupcí a zločinem uvnitř ruských institucí. Pochybnou amputaci aktuálně vyšetřuje.

Přeživší holokaustu

Maria byla během druhé světové války zajata německými vojáky a poslána do koncentračního táboru. Propuštěna byla v roce 1945. Zbytek života strávila jako vážená učitelka matematiky. Snímky z ruských médií ukazují, že gangrénou měla postiženou skutečně jen pravou nohu.

y1xcvbnm ( 10. listopadu 2018 15:29 )

já si myslím že měl na mysli koncentrační tábor

zeleny.ropak ( 10. listopadu 2018 12:20 )

Samozřejmě, že to, co se stalo je neodpustitelné a zasluhuje potrestání . Ale mně zaujalo něco jiného. To, že paní přežila holokaust. Zná vůbec novinář, co to zplodil a použil tento výraz, význam slova holokaust? Tento výraz převzatý z řečtiny se u nás překládá, jako genocida, i když původně znamenal rituální, hromadné zabíjení dobytka v počtech několika set kusů. Jenže genocida znamená totální vyhlazení jednoho národa, dospělých a dětí, včetně jeho kulturních znaků, památek, děl , měst a vesnic, až tento národ zmizí z povrchu země a nezůstane žádný genetický materiál, který by tento národ obnovil. V článku není uvedeno, jaké národnosti ta paní je a to, že přežila koncentrák ji neposouvá , že přežila holokaust. Ten, totiž nepřežije nikdo z takového národa, na kterém je vykonána genocida. Určitě můžeme tvrdit, že paní přežila pokus o holokaust. Jak víte, tak někteří historici holokaust popírají, pravděpodobně z výše uvedených důvodů. Oni se opírají o skutečnost, že ten národ, na kterém se holokaust uplatnil, musel někde existovat v jeho historických hranicích a genocida způsobila jeho totální vyhubení a území zaniklo v historických souvislostech. Pokuste se určit, který současný národ podlehl tomuto tzv. holokaustu.

Zobrazit celou diskusi