Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úspěch doktorů: Oddělili siamská dvojčátka srostlá játry. Matka pláče štěstím

Autor: Mii - 
9. listopadu 2018
11:38

Výjimečný zákrok se podařil v pátek australským doktorům v Melbourne. Oddělili od sebe 15měsíční siamská dvojčata původem z Bhútánu, která se narodila se srostlými játry. Doktoři jim během šestihodinové operace orgán rozdělili a zrekonstruovali jejich břicha. Zatím na zákrok reagují dobře a ošetřovatelé jsou přesvědčeni, že přežijí a povedou normální život.

Nima a Dawa celých 15 měsíců svého života žily s částečně srostlým hrudníkem a břichem. Uvnitř těla sdílely játra. Nikdy nemohly spát v oddělené posteli, ani se samostatně převalit nebo posadit.

Narodily se navíc chudé matce Bhumchu Zhangmové do Bhútánu, jedné z nejméně rozvinutých zemí světa. Místní zdravotnictví není vyspělé a jejich vyhlídky na život nebyly dobré. Jejich případu si ale všimla australská charita Children First Foundation, která se nabídla, že jim zajistí pomoc. Australský stát Victoria následně slíbil, že pokryje cenu operace – v přepočtu přes pět milionů korun.

Volba padla na melbournskou nemocnici Royal Children´s Hospital, která již v minulosti podobný zákrok úspěšně vykonala. Nejdříve ale musela siamská dvojčata vyšetřit, zda jsou schopna operaci přežít. Bhumchu tak vzala své dcery na 26hodinovou cestu z Bhútánu do Austrálie, během které se dívkám lehce přitížilo. Jednou musela být operace posunuta, aby zesílily.

Následující dva dny budou kritické

Nakonec se rodiče a nemocnice dohodli – v pátek 9. 11. 2018 nastane den, kdy k operaci dojde. Na každou z dívek byl připraven tým 18 specialistů. Celý zákrok trval šest hodin, během kterých doktoři dvojčatům oddělili jejich srostlá játra a zrekonstruovali vlastní břicha.

Podle hlavního chirurga Joe Crameriho vše dopadlo dobře. Dvojčata podle něj reagovala na zákrok velmi pozitivně. „Na každé operaci je nejlepší to, když můžete rodičům říct, že jste se dokázali postarat o jejich děti,“ popisoval chirurg novinářům. „Věděli jsme, že to zvládnete. Jenom jsme si nebyli jisti, co najdeme uvnitř,“ dodal.

Zmínil tak obavu, že dívky budou uvnitř těla srostlé složitějším způsobem. Nic neobvyklého ale doktoři nenašli. „Během následujících 24 až 48 hodin se mohou objevit komplikace, věříme ovšem, že vše bude mít pozitivní výsledek,“ nastínil další vývoj Crameri.

Siamská dvojčata jsou velice vzácná. Předpokládá se, že se narodí při jednom porodu z 200 tisíc, přičemž 40 až 60 % siamských dvojčat porod nepřežijí. Operací na oddělení takových dětí proběhne ročně jen několik jednotek.

Zobrazit celou diskusi