Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Do předprodeje míří létající „motorka“. Prvním zákazníkem je dubajská policie

Autor: DH - 
30. října 2018
19:30

V Dubaji bude veselo. Místní policejní sbor bude poletovat po arabské metropoli na létajícím dopravním prostředku Scorpio, který jako by vypadl z filmů sci-fi. Tenhle výjimečný stroj si může předobjednat každý smrtelník. Má to jen pár háčků.

O takovém létajícím zařízení se dosud zdálo jenom fanouškům vědecko-fantastického žánru. Scorpion však není tak úplně motorka. Tahle věcička od ruské firmy Hoversurf je spíš taková osobní helikoptéra.

Ve vzduchu drží hoverbike, jak se nové zařízení nazývá, čtyři rotory. Podobně je tomu v případě dronů. Stroj umí létat až pět metrů nad zemí a vyvine velice slušnou rychlost – až 96 km/h.

V černé barvě vypadá hoverbike úžasně a působí, jako by ho někdo ukradl z natáčení filmu s Jamesem Bondem. Ze všeho nejdříve bude sloužit veřejnosti na Blízkém Východě. Již brzy má v dubajských ulicích hlídat pořádek. Létat na něm budou tamní policisté. A nejen oni.

Scorpio totiž není jen pro vyvolené. Předobjednat si ho může každý. Musí ale mít na účtu asi 3 miliony korun. Verze pro veřejnost sice ve vzduchu zatím vydrží jen půl hodinky na jedno nabití, to by se ale mělo změnit s příchodem nové baterie, kterou už disponují policejní prototypy. Po Praze tak budou možná místo elektrických koloběžek poletovat vzdušné motocykly.

video:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání