Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brutální vražda Marie (†45) a Aleše (†63): Komplic dostal 10 let v kriminále!

Autor: lm, uá - 
24. října 2018
10:40

10 let ve vězení s ostrahou! Tolik si od soudu odnesl komplic vraha manželů z Ústecka Jaroslav T. (54). Ten spolu s Miroslavem Benákem (†54) na počátku roku vtrhl do domu k manželům Alešovi (†63) a Marii (†45) S., které spolu svázali a Benák je pak brutálně zavraždil a znásilnil jejich dvě dcery. S tím už však Jaroslav T. údajně neměl nic společného, protože po spoutání obětí z objektu odešel.

Jaroslav T. si ponechal lhůtu na odvolání, stejně jako státní zástupcea zmocněnci. Obžalovanému původně za zbavení osobní svobody hrozilo 8 až 16 let v kriminále, jeho čin byl ale překvalifikován na pokus loupeže a porušování domovní svobody. Státní zástupce za to navrhoval pro Jaroslava T. trest deset až 11 let, obhájce požadoval pěti- až šestiletý trest.

Soud při vynesení rozsudku zohlednil, že se Jaroslav T. sám přihlásil policii, ochotně vypovídal a při vyšetřování spolupracoval. Ačkoliv měl v minulosti problémy se zákonem, jeho přechozí tresty jsou už »zahlazené« a soud na něj tak pohlížel jako na netrestaného. Soud rodině rovněž přiřkl 200tisícové odškodnění a s dalšími nároky je odkázal na občanskoprávní řízení.

Rodina po obžalovaném požadovala odškodnění za ztrátu rodičů, tu však podle soudů Jaroslav T. nezpůsobil. Podle rozsudku se podílel na psychické újmě spojené s přepadením, vše ostatní však zavinil Benák, který pak spáchal sebevraždu. Proto soud rozhodl, že má oběma dívkám zaplatit minimální částku 100 000 Kč a zbytek musí řešit u občanskoprávního jednání.

 

Tragická událost se stala začátkem ledna. Do celoročně obývané chaty ve Střížovicích vtrhli kolem 22:00 dva zamaskovaní útočníci, kteří postupně svázali všech pět členů jedné rodiny. Po otci Alešovi (†63) žádali finanční obnos ve výši několika milionů korun. Jaroslav T. měl údajně slíbené peníze za to, že pomůže oběti svázat.

Matku Marii (†45) a otce odnesli útočníci do patra, dvě dívky a jejich bratr zůstali v pokoji v přízemí. Jaroslav T. podle svých slov poté odešel. Benák rodiče zavraždil.

Znalkyně z oboru patologie již dříve u soudu uvedla, že muž (otec) zemřel jako první. Příčinou jeho smrti bylo podle ní udušení z uškrcení. Muž měl také mnohačetná poranění způsobená opakovaným násilím, spoutané končetiny, ústa přelepená páskou, zemřel kolem půl třetí ráno. Jeho žena zemřela o něco později následkem závažných poranění hlavy, která vedla k pohmoždění mozku. Také ona byla podle patoložky vystavena opakovaným útokům a byla spoutána.

Dospělý syn uvedl, že dostal ránu do zátylku. Poté měl Benák zřejmě s jednou z dívek pohlavní styk a druhou donutil k orálnímu sexu. Mladší bylo v době útoku devět let, druhé bylo tehdy čtrnáct let. Podle znalce se u obou dívek po hrůzném činu rozvinula posttraumatická stresová porucha. Jejich bratr byl dokonce hospitalizován.

Benák po činu oběti rozvázal a zastřelil se na zahradě. Podle patoložky vedl průstřel do hlavy a smrt nastala okamžitě.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání