Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bývalý elitní voják ze Sokolnic zmlátil trojici mužů tyčí: Soud mu zmírnil trest

Bývalý elitní voják ze Sokolnic zmlátil trojici mužů tyčí: Soud mu zmírnil trest.
Bývalý elitní voják ze Sokolnic zmlátil trojici mužů tyčí: Soud mu zmírnil trest.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
2. října 2018
14:50

Olomoucký vrchní soud v úterý snížil o půl roku na pět a půl trest bývalému elitnímu vojákovi Dušanu Faltýnkovi za napadení tří mladíků v Sokolnicích na Brněnsku dřevěnou tyčí. Padesátiletého veterána poslal do vězení za pokus o těžké ublížení na zdraví. Bývalý voják, který dříve působil jako poradce iráckého ministra obrany, se obhajoval špatným psychickým stavem. Soud však jeho tvrzení zpochybnil. Odmítl, že by byl muž v době incidentu nepříčetný.

Odvolací soud mírně zmírnil muži právní kvalifikaci na pokus těžkého ublížení na zdraví, z toho důvodu mu i snížil o půl roku trest. Soudci přitom poukázali na to, že obžalovaný má sklony k násilnému chování, již dříve měl konflikty se zákonem a dopustil se také domácího násilí, uvedl předseda senátu Vladimír Štefan.

Obhajoba u soudu argumentovala především psychickou chorobou obžalovaného, který je válečným veteránem, navrhovala i revizní znalecký posudek. "Můj klient trpí závažnou duševní poruchou, která se u něj rozvinula po opakovaných dramatických zážitcích ze zahraničních misí. V době činu byly jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti zcela vymizelé," uvedl obhájce.

Soud jejich tvrzení zpochybnil. Poukázal i na výpovědi svědků, kterým se obžalovaný po útoku svěřil s tím, že se s někým porval. "Obžalovaný dlouhodobě působí v armádě v řídících funkcích, vystupuje v pozici velitelské s plněním náročných úkolů. Poté, co došlo k tomuto skutku, najednou předstírá, že si nic nepamatuje. Lékaře však navštíví až s týdenním odstupem. Až poté, co zjišťuje závažnost celé situace, na to nasedají psychiatrické potíže," uvedl předseda senátu.

Incident se odehrál v říjnu 2016 poblíž restaurace v Sokolnicích, kde na trojici mužů Faltýnek bezdůvodně zaútočil dřevěnou tyčí. Útok zachytily i bezpečnostní kamery. Muži dostali rány do hlavy a dalších částí těla, jeden z nich měl zlomený kotník a otřes mozku, podle soudu šlo o razantní útok. Potyčku ukončili až svědci. Faltýnek poté napadení oznámil na policii.

Faltýnek má za sebou jako voják zahraniční mise v Iráku, Kosovu a Afghánistánu, mimo jiné patřil jako důstojník mezi poradce iráckého ministra vnitra. Od incidentu je postavený mimo službu. Nejméně dvakrát byl od té doby hospitalizován kvůli špatnému psychickému stavu. U soudu uvedl, že pobírá invalidní důchod a trpí posttraumatickými poruchami. Rozhodnutí soudu si osobně v úterý nakonec nevyslechl, soud požádal o jednání v jeho nepřítomnosti s tím, že je pod vlivem léků. Znalci již dříve u krajského soudu uvedli, že Faltýnek netrpí žádnou posttraumatickou stresovou poruchou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání