„Napsal v bulharštině text hrozící teroristickými útoky a nechal ho pomocí Google překladače přeložit do angličtiny,“ řekl Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

V textu stálo následující: POZOR, pokud Pákistán během 48 hodin nepropustí Terezu, která byla zadržena s 9 kg heroinu, a neposadí ji na letadlo do ČR, tak se stanou teroristické útoky v Pákistánu. Tereza mě může kontaktovat na čísle, pokud mně nezavolá, že byla propuštěna, slibuji odplatu.

„Pak vyhledal kontakty na zpravodajské servery v Pákistánu v Laháuru a výhrůžný text jim poslal,“ uvedl Bílý.

Nejdříve odeslal text jako SMS zprávu satelitní stanici Samaa TV a o den později internetovému deníku Daily Pakistan. Ten ji pak na svých internetových stránkách uveřejnil s uvedením jména a části telefonního čísla obžalovaného. Vše pak přejala česká média.

Chtěl Tereze pomoci

„S Terezou jsem se seznámil na facebooku, kde mně sama kontaktovala. Třikrát jsem se s ní setkal v Praze. Jednou byla se mnou na ubytovně ve Zbůchu. Jestli jsme spolu spali, není důležité,“ pokračoval mladík.

„Není pravda, že jsem se k tomu připravoval. Také není pravda, že e-mail byl poslán s cílem, abych něco udělal. Pokud bych měl něco takového udělat, nenapsal bych to ze svého e-mailu a neposlala ze svého telefonu. Bylo to impulsivní jednání,“ řekl obžalovaný mladík a přiznal: „Než jsem poslal ty výhrůžky, tak jsem si vypil čtyři deci whisky.“ Tedy 10 velkých panáků tvrdého alkoholu! 

Soud i trest v ČR

„Když jsem se z novin dozvěděl, že pašovala drogy, nechtěl jsem tomu věřit a e-mail jsem poslal, abych jí pomohl. Chtěl jsem, aby mně vyhledal někdo z těch lidí, s kterými Tereza pracovala. Chtěl jsem vědět, co jsou zač. Myslím, že nebudou nikdy potrestáni. Nechtěl jsem udělat to, čím jsem hrozil. Nechtěl jsem vyvolat mezinárodní problémy,“ dušoval se Nikolay.

„Chtěl jsem těmi výhrůžkami také docílit toho, aby byla Tereza stíhána a souzena tady v ČR a ne v Pákistánu a tady si také odpykala svůj trest.“

Asi fanoušek, řekla Tereza

Policie Nikolaye I. zadržela letos v lednu a od té doby je ve vazbě v největší české věznici v Plzni na Borech. Za vyhrožování teroristickým trestním činem mu hrozí až 12 let vězení.

Motivem jeho počínání byla patrně láska… Mladík se do sličné pašeračky zamiloval. Dokonce tvrdil, že spolu měli sex. Tereza ale popřela, že by ho znala. „Je mi to hrozně líto. Osobně ho neznám, asi je to fanoušek,“ nechala se podle Práva slyšet na jednom z jednání.

VIDEO: Tereza u pákistánského soudu 29. září 2018.

VIDEO: Tereza neztrácí úsměv ani snahu: Třikrát za týden u soudu – třikrát nová manikúra.

VIDEO: Pašeračka Tereza šla k soudu v šíleném vedru zbytečně.