Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nečekaný zvrat v případu brutální vraždy Nikoly (†20): Pustí obviněného na svobodu?

Autor: shp - 
18. května 2018
09:20

Po dlouhých a únavných sedmi letech od brutální vraždy a znásilnění Nikoly Beblavé (†20) ze slovenské Senice to vypadalo, že případ úspěšně skončí potrestáním vraha. Loni policie obvinila z brutálního činu muže ze Záhoří. Minulý týden ale nastal v případu nečekaný obrat.

Před téměř tři čtvrtě rokem obvinili z vraždy Milana D. (36). Podle zdroje blízkého vyšetřování nastal v případu obrat, který pravděpodobně překvapil hodně lidí. „Vyšetřovatel předložil spis na Generální prokuraturu, k řešení námitky ze strany obhájce, přičemž doposud ze strany Generální prokuratury nebylo v těchto námitkách rozhodnuto,“ informovala TV JOJ mluvčí krajské prokuratury Mária Linkešová.

K novým událostem se vyjádřil i obhájce Peter Schmidl. „Je pravdou, že minulý týden v předmětné věci Generální prokuratura na základně stížnosti advokáta mimořádným opravným prostředkem zrušila vznesené obvinění v této věci a dala mému klientovi v podstatě za pravdu s tím, že to unesení bylo vznesené předčasně, protože důkazy zatím nesvědčí tak, jak se policie domnívala a takovým způsobem proti mému klientovi, aby bylo obvinění důvodné,“ prohlásil.

Milan ještě v roce 2017 tvrdil, že je nevinný. Generální prokuratura se s tím ztotožnila a vydala usměrnění pro policii, aby v tomto směru dále konala a po pachateli nadále pátrala. „Můj klient, pokud vím, též nějaké informace policii poskytl, myslím si, že je to zajímavé a je možné, že to přispěje k tomu, aby ten případ byl nakonec úspěšně vyřešený a skutečný pachatel dopadený,“ dodal Schmidl.

Otec zavražděné, který se už víc než sedm let snaží i na vlastní pěst najít vraha dcery, si myslí, že Milan D. tak učinil z jiného důvodu. „Mně se to skoro jeví, jako že v tom nechce zůstat sám, protože si je vědom, že se z vazby nedostane. Asi tak nějak," řekl. Muž obviněný z vraždy Nikoly se měl před časem pokusit přepadnout rodinu v Česku a obrat ji o dolary. Soud ho uznal vinným.

Ano, můj klient je toho času v České republice, tam byl uznaný nakonec vinný, ale z jiného trestného činu, než původně a v podstatě zhruba za dva měsíce má možnost požádat o podmínečné propuštění, protože jde o prvně trestanou osobu,“ pokračuje Schmidl.

Jsem zvědavý, zda si ho slovenská kriminální policie přebere na hranicích, až ho pustí z Česka. Na to jsem zvědavý velmi. Anebo mi bude běhat pod nosem, opakovaně. Já jsem se už dávno vyjádřil, že jsou v tom zapletené asi i moc velké ryby na to, aby byl jen D. odsouzený,“ uzavřel otec Nikoly. Milanovi přitom ještě před nedávnem hrozil i výjimečný trest. Teď možná skončí za pár měsíců na svobodě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání