Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poplach na pražském letišti: Bombou hrozil Polák (68), prý mu to radil Bůh!

Autor: dce, ČTK - 
31. prosince 2016
13:56

Na pražském letišti v Ruzyni muselo v pátek večer nouzově přistát letadlo letící z Las Palmas do Varšavy. Osmašedesátiletý Polák vyhrožoval, že má na palubě bombu. Zásahový tým u něj však žádnou výbušninu nenašel. V sobotu ráno odletěl do Varšavy se zbytkem cestujících náhradní spoj.

V polském charterovém letadle Boeing 737-800 společnosti Enter Air bylo přibližně 160 lidí. Na místo dorazil policejní pyrotechnik, letadlo bylo zpočátku podle leteckého radaru obklopeno hasičskými a záchrannými vozy. Podle vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se policii podařilo muže, který hrozil teroristickým útokem, z letadla vyvést.

Video  Ministr vnitra Milan Chovanec komentuje nouzové přistání letadla v Praze.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

„Spíše se jedná o nějakého člověka, který je vyšinutý,“ řekl ministr na otázku, zda měl útok znaky teroristického útoku. Muž hrozil, že na palubě odpálí výbušné zařízení. Policie případ dále vyšetřuje. „Chci policii poděkovat za výbornou profesionální práci, jsem velice rád, že to dopadlo tímto způsobem,“ dodal Chovanec.

Policie zadržela muže polského původu. Při prý zadržení nejevil žádné známky opilosti. Nyní je Polák (68) podezřelý ze šíření poplašné zprávy a ohrožení letadla. Muž je podezřelý z vyhrožování a šíření poplašné zprávy. Své jednání obhajoval tím, že poslouchal Boha.

Muž je nyní umístěn v policejní cele, zatím nebyl obviněn. Policie předala kvalifikaci činu i návrh na potrestání státnímu zástupci, který má rozhodnout o dalším postupu.

Cestující podle zpravodajského webu gazeta.pl popsali, že muž vyhrožující bombou vcelku klidně diskutoval s posádkou a říkal, že procestoval celý svět. Nepůsobil nebezpečně, ale byl impulsivní. Když se blížilo nouzové mezipřistání, i přes opakované výzvy chodil po letadle. Marně mu domlouvala i manželka, tvrdili pasažéři letu.

Zbytek cestujících odletěl ráno domů

Cestující z letadla byli evakuováni a prošli pasovou kontrolou. Letiště jim zajistilo ubytování. Do časných ranních hodin pak probíhala kontrola zavazadel i letadla.

„Náhradní spoj odletěl dnes v 07:25,“ řekla mluvčí Letiště Václava Havla Praha Marika Janoušková. Podle policie šlo o všechny další cestující z letu, který v Praze nouzově přistál.

Po návratu do Varšavy si podle polských médií stěžovali na špatný přístup charterového přepravce, který jim prý nezařídil nocleh ani občerstvení a málo či zmateně s nimi komunikoval. Až později dorazil zástupce polského konzulátu, který jim zajistil občerstvení a deky.

„Cestující byli poměrně v klidu, jen trošku nervózní, spolupracovali s námi,“ řekl České televizi zástupce ředitele cizinecké policie. Zásah podle něj trval jen pár minut, policie za asistence hasičů vnikla do letadla a za pomoci donucovacích prostředků podezřelého zadržela. „Z mého pohledu nešlo o teroristický čin,“ zopakoval Chovanec, aby doplnil: „Situace je bezpečná, policie ji má plně v rukou.“

V době zásahu byl aktivován traumatologický plán. „Na místo byl vyslán modul pro hromadné neštěstí, kamion Golem, letištní výjezdová skupina a inspekce provozu,“ řekl Blesku mluvčí pražské záchranky Dominik Horn.

„Komunikaci celé záležitosti si převzala policie. Žádné omezení pro cestující na příletu nebo odletu v tuto chvíli neevidujeme,“ uvedla už večer pro Blesk.cz mluvčí letiště Marika Janoušková.

Desterz ( 31. prosince 2016 17:13 )

Možná dočasná mozková příhoda z nižšího tlaku. A možná si někdo chtěl prohlédnout český krizový scénář, tak nastrčil bílého koníka.

montevideo ( 31. prosince 2016 14:21 )

Možná před něj přijde pokleknout polský prezident ...

agfor ( 31. prosince 2016 12:37 )

Chce si místo mizerného důchodu žít dobře v českém kriminále.

ivoadler ( 31. prosince 2016 11:45 )

Polsko, spolu s Irskem nejkatoličtější země Evropy. Jinde se takoví dementi ani nemohou vyskytnout.

montevideo ( 31. prosince 2016 11:43 )

Senioři jedou k moři ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání