Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rumburská sestra Věra M. je nevinná: Při vynesení rozsudku plakala štěstím

Autor: dce, ČTK - 
21. ledna 2016
16:35

Případ, který se táhl od srpna 2014, je u konce. Sestra Věra M. je nevinná. Nebylo prý prokázáno, že zavraždila 6 pacientů Lužické nemocnice v Rumburku.

V noci z 5. na 6. června 2014 měla Věra M. zabít starší pacientku oddělení JIP Lužické nemocnice v Rumburku. Podle doktora Vondráčka podala pacientce draslík přímo do žíly, místo do infuze. Velké množství draslíku tak způsobilo zástavu srdce a smrt.

O necelé tři měsíce později už Věra M. seděla ve vazbě. Poté se objevily spekulace, které byly následně potvrzeny – Věra M. měla zabít dalších pět pacientů stejným způsobem. Svou vinu od začátku popírala.

U soudu stanula v červnu loňského roku. Žaloba ji vinila ze zabíjení pacientů z důvodu ulehčení práce. V prospěch obžaloby hovořily i mnohé výpovědi sester z oddělení, kde pracovala i sestra Věra M. Označily ji za nedůslednou, zlou a roztěkanou. „Byla průměrná sestra, nevyčnívala, byly tam ale lepší. K pacientům byla tvrdá, málo empatická, byla velmi hlasitá, působilo to nepříjemně,“ uvedl lékař Jan Novák, který s Věrou M. pracoval.

Posudek obžaloby, který vypracovával Radek Matlach, pochopitelně hovořil proti obžalované. Jenže jak posudek obhajoby, tak revizní posudek nařízený soudem se shodovaly a byly zcela proti závěrům doktora Matlacha. Podobně jako v případu Petra Kramného z toho právě Matlach nevyšel příliš dobře a podle mnohých teď působí jako nevěrohodná osoba.

Věra M. ve své závěrečné řeči naznačila, že několik svědků, včetně lékaře Petra Vondráčka, podle jejího názoru nemluvilo pravdu. Zopakovala, že nevraždila. „Nikoho jsem nezabila, nikomu jsem nepomohla zemřít, nikomu jsem neublížila. Tvrdím, že jsem nevinná a celá kauza je omylem s fatálním dopadem na mě a moji rodinu,“ řekla obžalovaná.

Senát po půlročním soudním maratonu rozhodl v prospěch obžalované. „Jménem republiky se obžalovaná Věra M. zprošťuje obžaloby. Bylo zcela jednoznačné, že chybí jakýkoli přímý důkaz. Během řízení se neobjevil žádný listinný důkaz nebo svědek, který prokázal vinu paní obžalované,“ řekl ve zdůvodnění předseda trestního senátu Roman Felzmann.

Video Zdravotní sestra Věra M. je nevinná, rozhodl soud. - Blesk TV
Video se připravuje ...

chytrolin ( 23. ledna 2016 17:01 )

Nejvíc mě pobavila závěrečná řeč její obhájkyně - prý výměna Pampers Copak se vyrábějí pro dospělé? Asi by paní obhájkyně taky potřebovala vyměnit Pampers

majojo ( 22. ledna 2016 02:26 )

 Ty slzy štěstí byly předčasné. Zaměstnání už těžko sežene a zomplikovala život i dceři, která taky pracovala ve zdravotnictví.

Dzouhele ( 21. ledna 2016 21:56 )

Měli by se ukázat a zmínit. Dnešním dnem zvážím vinu Petra K.

maartin2222 ( 21. ledna 2016 21:45 )

 Takže najednou už to není sestra SMRT milý blesku??? A co omluva a odškodnění?

Dzouhele ( 21. ledna 2016 21:44 )

O noční mu překazila šuk s mladou brunetou, carmin?, s ní se pak domlouval tajně v parku špitálu na výpovědi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání