Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud s Nečesaným: Psychiatr zpochybnil "nové" vzpomínky kadeřnice

Autor: Jitka Pecharová, ljš, ČTK - 
3. září 2015
12:06

Po středečním šokujícím vystoupení kadeřnice Ludmily B., která za útočníka poprvé označila Lukáše Nečesaného, se veškeré naděje obhajoby upíraly k vystoupení znalců. Ti sice návrat paměti napadené nevyloučili, vyžádali si ale speciální paměťové testy. Právě kvůli nim bylo jednání odloženo na neurčito.

Kadeřnice Ludmila B. doufala, že jejím svědectvím u soudu se pro ni věc konečně uzavře, vše je ale jinak. Soud ji chce na základě vystoupení znalce obhajoby Petra Mečíře poslat na vyšetření paměti.

Podle neurologa mohla mít napadená kvůli poranění mozku skutečně poruchu paměti i postižení zraku. Paměť se jí však podle něj mohla vrátit.

"Nejsem schopen říci, na jakou dobu porucha paměti byla, časem může klesat," řekl Mečíř. Na dotaz soudu, zda je možné, že Nečesaného poškozená poznala později na záběru z televize, znalec uvedl, že to nedokáže vyloučit. "Určitě je to možné," řekl Mečíř. Podle něj by však pro posouzení paměti poškozené bylo nutné provést speciální paměťové testy ve specializovaném centru.

K náhlému návratu vzpomínek kadeřnice se vyjádřil také znalec z oboru psychiatrie Ilja Žukov, který řekl, že při rekognici byl výkon poškozené velmi nejistý. Ludmila B. měla být podrobena podrobnému psychiatrickému vyšetření. Podle Žukova je v obecné rovině možné, že si někteří lidé mohou chybějící vzpomínky doplnit svým přesvědčením na základě toho, co slyšeli například od lidí ve svém okolí. "Určitě je ve schopnostech kvalitního psychiatra a psychologa to při vyšetření zjistit," řekl Žukov.

S tím souhlasí předseda senátu hradeckého soudu Jiří Vacek. "Původně jsem měl na mysli, že se domluvíme na dalším termínu, ale s ohledem na výslech znalců se domníváme, že v rámci objektivity a pokusu o zjištění stavu mysli poškozené se pokusíme zajistit vyšetření poškozené," řekl.

Podle obžaloby se pokus o vraždu stal předloni 21. února v kadeřnictví těsně před koncem pracovní doby. Útočník ženu nejméně šestkrát udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10 000 korun. Život jí zachránili lékaři. Nečesaný od začátku obžalobu odmítá. Soudu řekl, že se chtěl v kadeřnictví dát ostříhat před schůzkou s přítelkyní, kadeřnice ale zavírala, a proto odešel. Nečesaný tvrdí, že žena musela být napadena až po jeho odchodu.

Hradecký soud již dříve Nečesaného potrestal 16 lety vězení, Vrchní soud trest o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud letos v květnu původní rozsudek zrušil, případ vrátil k hradeckému soudu a Nečesaného propustil z vězení.

nojasne ( 9. září 2015 18:32 )

Ano je chudák. Má za syna grázla a ještě ho musí krýt. Jenže osud ji k tomu přihrál tuhýho soupeře.

danuska555 ( 4. září 2015 17:55 )

A co její syn, nebo její manžel ? Co ? Moc mě udivuje ta arogance a nadřazenost necesace

danuska555 ( 4. září 2015 12:15 )

A co její syn, nebo její manžel ? Co ?

danuska555 ( 4. září 2015 12:12 )

Ha ha aby to nakonec nebyl její syn, nebo starém !

henryj ( 4. září 2015 09:06 )

Není náhodou psychiatr,který vše zpochybnil, kolegou otce toho spratka???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání