Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za vraždu a znásilnění Dagmar dostal sadista 22 let. Musí se léčit

Autor: ljš, ČTK - 
27. července 2015
10:26

Po hádce o cigaretu ji začal škrtit, znásilnil ji a nakonec zavraždil. Recidivista Zdeněk Strelecký půjde za vraždu Dagmar (†27) z Rumburku na 22 let do vězení. Odhalil ho vůbec největší plošný screening DNA v historii české policie. Vzorek odebrali zhruba 1500 mužů ve věku 25 až 35 let. Soud Streleckému zároveň nařídil ústavní sexuologickou léčbu. Znalci u něj totiž odhalili závažnou deviaci, útočný sadismus.

Sedmadvacetiletá Dagmar odešla z domova loni 28. června. Podle soudu ještě ten den odpoledne potkala u Pivovarského rybníka Streleckého. Ten ji po hádce napadl, rdousil a škrtil, následně ji znásilnil. Tělo pak odtáhl do křoví, kde ho policisté našli o dva dny později při rozsáhlé pátrací akci.

Žalobkyně Zdeňka Chromá žádala trest při horní hranici zákonné sazby, která je 15 až 20 let. Pro výjimečný trest podle ní nebyly naplněny důvody. Streleckého vinila z vraždy v nejpřísnějším, tedy třetím odstavci trestního zákona s tím, že vraždou si chtěl usnadnit či zakrýt znásilnění oběti.

Soudce Jiří Bednář se k jejímu názoru přiklonil, trest navíc zvýšil. "Jde o recidivistu, to znamená osobu, která byla opakovaně trestána pro zvlášť závažnou trestnou činnost, a proto v jeho případě byly splněny podmínky pro zvýšení horní hranice trestní sazby. Toto ustanovení soud využil a zvýšil trest nad horní hranici sazby tak, jak je v zákonném rozpětí," vysvětlil. Trest je souhrnný. Vražda se stala v době podmínečného propuštění Streleckého z vězení. Soud navíc dnešním rozsudkem zrušil loňský rozsudek děčínského soudu, který Streleckého potrestal za úvěrový podvod.

Strelecký, který u soudu nevypovídal, se v závěrečné řeči omluvil. „Je mi velice líto, co jsem udělal. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát,“ řekl Strelecký. Jeho advokát Pavel Kras požadoval překvalifikování činu na nejmírnější odstavec trestního zákona, za který hrozí 10 až 18 let vězení. Argumentoval přitom tím, že k pohlavnímu styku s obětí došlo až poté, co zemřela.

Znalci u devětadvacetiletého Streleckého odhalili závažnou poruchu, útočný sadismus. Jeho pobyt na svobodě považují za nebezpečný.

Kriminalisté při pátrání po vrahovi dlouho tápali, nakonec po několika měsících přistoupili k plošnému screeningu DNA mladých mužů z okolí. Vzorků sebrali asi 1500 a porovnávali je s biologickými stopami nalezenými na těle oběti. Právě DNA kriminalisty k podezřelému přivedla. Vzorky zpracovával Kriminalistický ústav a shodu se zajištěnými stopami našli experti u vzorku s číslem 1002.

Strelecký byl v minulosti opakovaně trestán. Společně se svým známým jako dvacetiletý brutálně napadl dvojici starších bratrů z Německa. Jeden z mužů utrpěl nevratné poškození oka. Krajský soud Streleckého tehdy potrestal šestiletým trestem. Vězení podmínečně opustil v roce 2012. Loni v srpnu ho děčínský soud potrestal za úvěrový podvod.

moiaza ( 27. července 2015 13:06 )

Hlavně že zvítězila pravda a láska.

ivoadler ( 27. července 2015 11:46 )

A co kastrace? To nic? Já myslím, že by ho to zklidnilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání