Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zubař schválně mrzačil pacienty. Najednou trhal i osm zubů, čeká ho soud

Autor: mb - 
14. března 2016
08:45

Před francouzským soudem stanul zubař Jacobus van Nierop (51). Je obviněn z toho, že zmrzačil stovky až tisíce svých pacientů. Před stíháním uprchl do Kanady, ale následně byl zadržen a nyní se konečně bude zodpovídat ze svých činů. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest a pokuta 150 tisíc eur (čtyři miliony korun).

„Dal mi sedm nebo osm injekcí a najednou vytrhl osm zubů. Z ran mi tekla krev ještě tři dny,“ svěřila se francouzským médiím Sylviane Boulesteix (65), jedna z obětí zubaře. Bernard Hugon (80), který si nechal od psychopata vytrhnout zub zase prozradil, že po zákroku „všude visely kousky masa“.

Jacobus van Nierop je obviněn z toho, že obětem záměrně zanášel do ran infekci, trhal zdravé zuby a schválně kazil zubařské zákroky. Někdy dal zubař pacientovi injekci, aby ho pak nechal několik hodin čekat v křesle. Jeden pacient kvůli zacházení dokonce přišel o 16 zubů.

Přihlásilo se 120 obětí

Zatím se přihlásilo 120 obětí, ale podle vyšetřovatelů se konečný počet obětí pohybuje kolem tří tisíc lidí. Kromě mrzačení lidí Jacobus van Nierop také podváděl se zdravotním pojištěním.

Nierop začal působit ve francouzském regionu Chateau-Chinon v roce 2008, a přestože si na něj klienti stěžovali již od roku 2011, policie zatkla muže až v roce 2013. Z vazby byl ale propuštěn a uprchl ze země. Byl na něj vydán mezinárodní zatykač a v roce 2014 byl vystopován v malém kanadském městečku. Tamní média informovala, že při zadržení policií se pokusil podříznout si hrdlo.

Nyní zubař stanul před francouzským soudem a kromě pokuty 150 tisíc eur mu hrozí i trest deseti let vězení.

Jacobus van Nierop tvrdí, že má psychické problémy. Údajně trpí maniakálně-depresivní psychózou, touží se stát ženou a má sebevražedné sklony. Zubař byl umístěn na pozorování do psychiatrické léčebny, ale psychologové u něj nediagnostikovali psychickou poruchu. Muže nicméně označili za osobu „se sklony k narcismu, která nemá rozvinutou empatii“.

11karel11 ( 14. března 2016 11:29 )

Prase.

Ruudazvostravy ( 14. března 2016 11:07 )

Nojo no,tak ajť ho na ňákej pátek povjesej f tý jeho vordynacy na vrtačku za čů*ráka,abi se mu srounali hormóny.

sores ( 14. března 2016 09:57 )

 Psychické nemoci jsou horší nežli rakovina! Při rakovině trpí než ten jedinec, ale při psychických poruchách dotyčný dokáže ublížit stovkám lidem celé společnosti nežli je odhalen,brrrr.

Zobrazit celou diskusi