Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Útok v západočínské provincii: Separatisté ubodali nejméně pět policistů

Separatisté ubodali policisty.
Separatisté ubodali policisty.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
23. září 2015
06:56

Přinejmenším pět policistů ubodali údajní ujgurští separatisté při útoku v neklidné západočínské provincii Sin-ťiang. O incidentu, který se odehrál minulý pátek, dnes informovalo rádio Free Asia.

Incident se odehrál v uhelném dole ve městě Aksu na západě provincie Sin-ťiang, nedaleko hranic s Kyrgyzstánem. Kromě pěti mrtvých policistů si útok údajně vyžádal také několik desítek zraněných.

Podle úřadů, které rádio Free Asia citovalo, se jednalo o „dlouho plánovaný, dobře připravený a rozsáhlý útok separatistů na policejní důstojníky a majitele dolů“.

Napětí v oblasti Sin-ťiang, kde se střetávají menšinoví Ujgurové s většinovým etnikem Chanů, v posledních letech opakovaně přerůstá v krveprolití. V červnu zahynulo při napadení policejní stanice ve městě Kašgar nejméně 18 lidí. Peking o násilnostech v neklidné západní provincii často informuje s několikadenním zpožděním, nebo vůbec.

Ujgurové jsou převážně muslimové a Peking útoky v Sin-ťiangu připisuje muslimským „teroristům“. Exilové ujgurské skupiny a aktivisté bojující za lidská práva ale uvádějí, že hlavní příčinou nepokojů je čínská represivní politika a snaha Pekingu omezit islám a potlačit ujgurskou kulturu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi