Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Policistu zastřelil mladičký zloděj: Až po 60 letech řekli dceři pravdu o jeho smrti

Autor: dce - 
14. června 2016
18:35

Pamětní deska na domě v Liberci bude nyní připomínat tragédii z roku 1946. Sedmnáctiletý zlodějíček zde totiž zastřelil Rudolfa Červeného, policistu, který ho předváděl na policejní služebnu. Strážmistr zemřel druhý den, zloděj utekl a deset let unikal spravedlnosti. Pravdu o strážmistrově smrti se navíc jeho dcera dozvěděla až nyní po 60 letech!

Už od svých pětadvaceti pracoval Rudolf Červený jako policista. Z Liberce se postupně přesunul do Prahy a po několika letech zpátky do Liberce. Bylo 15. ledna 1946, Červenému bylo 34 let, když v deset hodin večer eskortoval sedmnáctiletého Němce Josefa Kuntosche, podezřelého z krádeže motocyklu, na služebnu SNB v Liberci-Rochlicích. Asi o hodinu později našli kolegové strážmistra Červeného ležet bezvládně před služebnou.

Kuntosch ho podle všeho po potyčce střelil pistolí do týla. Červený útok přežil a byl převezen do nemocnice. Zde ale druhý den zemřel. „V noci nás probudilo strašné bušení. Řekli mamince, že měl tatínek autonehodu,“ prohlásila podle serveru Deník.cz strážmistrova dcera Zdena Seidlová (66), která ještě donedávna vůbec nevěděla, jak to s jejím tatínkem ve skutečnosti bylo.

Seidlová se pravdu o smrti svého otce dozvěděla až letos, když policisté plánovali odhalení pamětní desky, to Blesku také potvrdila policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

A jak to dopadlo s Kuntoschem? Mladý zloděj z místa střelby utekl. Policistům se ho nedařilo vypátrat dlouhé roky. Nakonec přišla v roce 1956 zpráva z NDR, kde došlo k jeho zadržení. V Česku pak skončil před soudem.

Podle obžaloby pracoval Kuntosch na našem území jako špion pro americkou tajnou službu. Byl odsouzen za vraždu a vyzvědačství – před trestem smrti ho uchránil pouze fakt, že v době, kdy zastřelil strážmistra Červeného, nebyl plnoletý. Dostal 25 let natvrdo.

Nakonec ale odseděl jen 9 let 6 měsíců a 14 dnů – v roce 1966 přišla totiž osvobozující amnestie a Kuntosch po půl roce na svobodě odcestoval jako německý občan do západního Německa.

Na domě stanice SNB byla už v roce 1946 odhalena pamětní deska na památku Rudolfa Červeného. Tu v roce 2011 ale sundal tehdejší majitel domu, který si nepřál, aby deska na domě visela. 

Deska byla nakonec umístěna na budovu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje v ulici Mariánská. Slavnostní odhalení se konalo v pátek 10. června 2016 a byla přítomna i Červeného dcera. 

ejvm1712 ( 15. června 2016 09:31 )

To je dobře,že ten s r á č zmizel kdesi v Německu! Chudák rodina toho policisty. Pak se divíte,že se konal odsun,mnohde divoký a tragický? Myslíte,že Němci byli jen oběť své domy a zrůdné politiky? Chtěli do Říše tak tam šli!

malymysak ( 15. června 2016 06:57 )

A co to je za hajzla který v roce 2011 sundal z domu tu pamětní desku?

martinbraun ( 15. června 2016 00:38 )

Zdejším veleinteligentním diskutérům nedochází, že ty překlepy jsou úmyslné. Najdete je snad v každém článku a důvod je prostý. Takový překlep v diskusi přivolá bouři. To ale současně přivodí množství kliků na článek a tím pádem i přísun inzerentů.

michalfiser ( 14. června 2016 21:19 )

Co cekate od Pleskáču. Jsou to pitomci

nymph.maple ( 14. června 2016 19:22 )

Pokud umřel v roce 1946, jak je možné, aby bylo v roce 2016 jeho dceři 66 let??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání