Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Černý den pro policii: Tři roky a tři mrtví policisté ve stejný den

Autor: dce - 
17. dubna 2016
05:25

17. duben se v roce 1998 a 2001 zapsal nechvalně do historie české policie. Obětí party lupičů a jednoho šíleného násilníka se ve dvou ročnících stali tři policisté. Vrazi skončili před soudem, jeden z nich spáchal sebevraždu. Vše ale mohlo být úplně jinak...

1998, René Vitásek

Bylo 17. dubna 1998, když se sedmadvacetiletý policista René Vitásek vracel z Ostravy domů do Háje ve Slezsku. Kousek od domova u Dobroslavic si u lesa všiml tří mužů u podivně zaparkované Škody Forman. Jako člen mysliveckého sdružení věděl, že se v okolí v poslední době množí nelegální lov, a trojici považoval za pytláky.

Zastavil a chtěl je zkontrolovat, ale už to byla chyba. Narazil totiž na trojici lupičů, kteří v okolí vykrádali peněžní ústavy. Trojice před Vitáskem dělala jakoby nic. Jeden z gangu přistoupil k policistovi do auta a měli jet na služebnu. Druzí dva jeli ve svém voze před nimi. Po chvíli se ale z prvního auta začalo kouřit.

Vystoupil z něj šéf gangu Kamil Barčiš a samopalem začal pálit do vozovky před policejní vůz. Donutil Vitáska vystoupit, odvedl ho k příkopu u silnice, kde ho nechal pokleknout a chladnokrevně ho popravil několika ranami do do zad.

„Byl to jeden z nejsložitějších případů v dějinách české kriminalistiky. Nepamatujeme, že by někdo tak zvrhle a chladnokrevně zavraždil policistu ve službě,“ řekl podle serveru iDnes.cz tehdejší specialista na odhalování pachatelů vražd Jiří Pščolka.

Jeden z gangu, Tibor Slíž, začal zbylým dvěma vyhrožovat, že se půjde udat na policii. Barčiš s ním udělal krátký proces a zastřelil ho. Policisté po pár týdnech dopadli třetího z gangu Petra Hrubého. Později byl dopaden i Barčiš. Ten od soudu dostal trest 25 let, Hrubý dostal 21 let.

2001, Daniel Stýblo a Ivo Marek

Druhý případ, který se odehrál o tři roky později, je mnohem zamotanější. Polonahá žena nahlásila v noci na policii v Protivíně, že ji doma znásilnil její bývalý manžel a utekl. Pět policistů, kteří se vydali na místo, začali procházet spolu se ženou domem. Jenže násilník František Jůza se skrýval v jedné z místností.

Když k němu skupina dorazila, vyskočil a namířil na ně zbraň. Podle všeho vyhrožoval, že se zabije, policisté se mu ale sebevraždu pokoušeli rozmluvit. Do toho jim ale hystericky vstoupila Jůzova bývalá žena, což muže značně rozrušilo. Jůzová utekla a muž ji chtěl pronásledovat.

Když ji nechytil, otočil zbraň proti policistům a střelil. Kulka prolétla hlavou policisty Marka Párala a skončila v hlavě druhého policisty Iva Marka (†29). Páral byl i při tak těžkém zranění při vědomí, a dokonce se snažil Markovi dát svou zbraň.

Poté Jůza vešel zpět do domu a chtěl zabít i zbylé policisty. Vystřelil po třetím policistovi Danielu Stýblovi (†31), kterého zasáhl do hrudníku. Když se Stýblo pokusil Jůzu ještě odzbrojit, střelil ho znovu.

Pak si Jůza v dětském pokoji prostřelil hlavu. Ivo Marek zemřel po několika hodinách v nemocnici, útočník po pár dnech rovněž zemřel. Útok přežil vyšetřovatel a technik, kteří z místa činu utekli (ani jeden neměl zbraň), a Marek Páral.

mim33 ( 26. dubna 2016 12:45 )

Vítězství pravdy a lásky.

moiaza ( 21. dubna 2016 21:23 )

Kapitalismus se vším všudy. Havel by řekl, daň za demokracii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání