Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vraždu Černínové odhalily nepřímé důkazy: Vrah ji rozčtvrtil jako Vranskou

Autor: dce - 
23. dubna 2016
18:08

Psal se 23. duben 1951, když na zdymadle v Klecánkách vytáhli místní pracovníci papírovou krabici, ze které čouhala fialová deka. A jakoby se opakoval rok 1933 – z přikrývek vypadl ženský trup bez končetin a bez hlavy!

O pár dní později vytáhli potápěči ze zdymadla druhý balík, ve kterém byly údy a hlava. Během pár dní vyšetřovatelé znali totožnost mrtvé ženy – šlo o pětadvacetiletou Hertu Černínovou. Ve vodě bylo její tělo přibližně týden.

Smrt byla způsobena krvácením do hrudníku od bodných zranění. Jako vražedný nástroj patolog určil nůžky. Černínovou se podařilo identifikovat díky jizvě po thorakoplastice. Kriminalisté zjistili, že žena pracovala v Živnostenské bance a v den svého zmizení vybrala 67 tisíc korun na výplaty zaměstnanců.

Hadr, do kterého byl zabalen trup, byl identifikován jako závěs, policisté logicky vydedukovali, že pochází z bytu, kde byla žena zavražděna a rozřezána. Na závěsu byl také nalezen psí černobílý chlup. Policisté došli k teorii, že oběť svého vraha znala – na ulici Na Příkopě, kde pracovala, by si únosu nebo přímo vraždy někdo všiml. Dále pak musel vrah mít řidičský průkaz, aby tělo v krabici a kufru do Klecánek k vodě dostal.

Zcela paradoxně byl při výsleších na pracovišti Černínové první vyslýchaný její vrah Miroslav Šmíd. Jenže ten psa neměl, auto dávno prodal a alibi mu potvrdily spolupracovnice. Nakonec se ale zjistilo, že se ženy spletly a Šmíd z práce přeci jen odešel. A vrátil se v jiném oblečení…

Z kanceláře také zmizely nůžky. Nakonec vyšlo najevo, že býval vidět s neznámou blondýnkou s černobílým psem. Šmíd si navíc 11. dubna půjčil od známého automobil. Policisté ho na základě těchto důkazů zatkli. Šmíd se ale nedoznal ani ze začátku, ani když mu kriminalisté ukázali mrtvolu.

„To je opravdu paní Černínová? To je hrozné! Kdopak jí to jen mohl udělat!“ prohodil Šmíd podle serveru Majorzeman.eu. Šmíd i dál zapíral, policisté ale dokázali najít jeho milenku Věru Holánkovou. V bytě, kde žila s matkou, pak narazili na další důkazy – chyběl závěs, byly zde stopy od krve, nebo například rádio značky a typu, v jehož krabici byl nalezen trup Černínové.

Obě ženy se na rozdíl od Šmída pod tíhou důkazů přiznaly. Obě ženy byly zvyklé žit si nad poměry a Šmíd je v tom podporoval. Kvůli vydržované milence s matkou zpronevěřil z firmy 3 miliony korun, což při tehdejším platu kolem pěti tisíc korun, bylo velké jmění.

Šmíd pod záminkou vylákal Černínovou do bytu své milenky v den, kdy věděl, že má u sebe peníze na výplaty. Nejprve ji 17x udeřil 4kilovým závažím do hlavy, pak ji odtáhl do vany a tam ji ubodal nůžkami. Ženy uklízely krev v pokoji, zatímco Šmíd ženu čtvrtil pilkovým nožem.

Soud poslal Šmída na popraviště, milenka Holánková dostala deset let a její matka osm.

Tento případ inspiroval i jeden díl seriálu 30 případu majora Zemana s názvem Kvadratura ženy.

honzik88 ( 13. června 2016 12:33 )

1200 Kčs byl pěkný plat. pamatuji vtip, co znamená číslo 603 u Tatrovky (auto pro ředitele). "Auto pro šest lidí, co ho\/no dělají a tři tísice berou".

Nezmar ( 23. dubna 2016 21:18 )

V polovine 50 let byl prumerny hruby plat okolo 1200 Kc. Nevim, kde vzal autor clanku informaci, ze prumerny plat byl 5 tisic korun. Ani nahodou, to byl mozna plat reditele...

ejvm1712 ( 23. dubna 2016 20:57 )

Chudáci jeho děti a manželka a chudák oběť. Jak asi dožily ty dvě spolupachatelky? To byli časy,když se za takové zvěrstvo popravovalo. Dnes by taková zrůda dostala s bídou deset let a ještě by se odvolával.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání