Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Džihádista ubodal policistu a jeho ženu: Za terorismus seděl ve vězení, propustili ho předčasně

Autor: ČTK - 
14. června 2016
09:14

Ubodal policistu a pak zavraždil i jeho manželku! Bojovník (25) Islámského státu, který v noci na dnešek nedaleko Paříže zabil dva lidi, byl policii dlouho znám jako zradikalizovaný muslim. V roce 2013 byl dokonce odsouzen za organizaci cest džihádistů do Pákistánu. Z vězení byl ale předčasně propuštěn...

Francouzská policie krátce před pondělní půlnocí zabila muže, který ubodal ve městě Magnanville západně od Paříže policistu a následně se zabarikádoval v domě své oběti s jeho manželkou a tříletým synem. Ženu našli policisté po zneškodnění pachatele mrtvou, chlapce se podařilo zachránit, informovala dnes agentura AFP. Před smrtí se útočník přihlásil k teroristické organizaci Islámský stát.

Smrt tří lidí při incidentu v městečku s 6 000 obyvateli v departementu Yvelines západně od francouzské metropole potvrdil dnes mluvčí ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet. Prezident François Hollande již přislíbil, že budou okolnosti „ohavného činu“ důkladně prošetřeny. Na 7:45 SELČ svolal do Elysejského paláce krizové jednání. Případem se začala zabývat protiteroristická jednotka.

Pachatel zaútočil na zástupce policejního ředitele města Les Mureaux v pondělí kolem 20:30 SELČ před jeho domem v městečku Magnanville. Podle listu Le Parisien ho devětkrát bodl do břicha a následně se zabarikádoval v jeho domě, kde se v tu dobu nacházela policistova partnerka a tříleté dítě.

Útočník se během krátkého vyjednávání s policií přihlásil podle zdroje agentury AFP k teroristické organizaci Islámský stát, která působí v Sýrii a Iráku a v poslední době si připsala řadu teroristických útoků v Evropě i USA. Podle některých svědků muž při útoku na policistu křičel „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký). Za „bojovníka Islámského státu“ útočníka posléze označila i agentura Amak, která je napojena na IS. Samotná islamistická organizace ale zatím žádné prohlášení k útoku nevydala.

Zásahová jednotka na dům s rukojmími zaútočila údajně v okamžiku, kdy útočník na Twitteru napsal, že ženu zabil. Po zastřelení útočníka policisté skutečně v domě objevili tělo mrtvé ženy. Okolnosti její smrti ale zůstávají nejasné. Tříleté dítě mrtvého páru se policistům podařilo zachránit bez zranění, i když ve značném šoku.

Útočník byl v minulosti odsouzen ke třem letům vězení za to, že pomáhal džihádistům odcestovat do Pákistánu. Informovala o tom francouzská televize BFM TV, která vraha identifikovala s ostatními francouzskými médii jako 25letého Larossiho Abballu. Abballa byl podle médií policii znám jako zloděj, násilník a zradikalizovaný muslim. V roce 2013 ho soud poslal s několika dalšími spolupachateli na tři roky za mříže za organizování cest islámských radikálů do Pákistánu. Na svobodu byl propuštěn předčasně po dvou a půl letech, nadále byl ale ve dvouleté podmínce.

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve v prohlášení potvrdil, že zavražděný 42letý muž byl policistou a pro ministerstvo vnitra pracovala i jeho partnerka.

Francie se v minulém roce stala terčem dvou velkých teroristických útoků, k nimž se přihlásila organizace Islámský stát. V lednu zaútočili islamisté na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a na košer lahůdkářství na pařížském předměstí. Zabili 17 lidí. V listopadu při koordinovaných atentátech zahynulo ve francouzské metropoli celkem 130 lidí. Ve Francii v pátek za přísných bezpečnostních opatření začalo fotbalové mistrovství Evropy.

ellenic ( 14. června 2016 09:44 )

vratislav_mynar Tebe nebude nikdy škoda, magore .Jsi ubožák a ještě hodně hloupý.

vratislav_mynar ( 14. června 2016 08:51 )

 Dvou fízlů škoda není.

provokaterka ( 14. června 2016 08:39 )

To přece není možné,islámisti jsou prý mírumilovní lidé,to si určitě nějaký xenofob vymyslel,nebo jak to je?

suov ( 14. června 2016 07:50 )

Toto je vina EU a politiků ve všech státech EU, oni je chrání, protěžuji, platí jím za nic, ale své občany nechávají v nebezpečí, dělejme pořádek se svými politiky,,

prycsnima ( 14. června 2016 07:49 )

 Tady snad už fakt pomůže jen velká evropská revoluce.nebo jsme v pr deli. Naši předci a i my jsme dřeli a budovali a teď to vše předáme divokým kmenům?tohle nemá v historii obdoby!

Zobrazit celou diskusi