Představitelé radnice městské části Praha 6 slavnostně odhalili v pondělí večer pamětní desku populární zpěvačce a šansoniérce Evě Olmerové (†59). Slavnostní akt se uskutečnil v Eliášově ulici od pěti hodin večer v čele s představiteli Prahy i městské části. „Pamětní deska je umístěna v přízemí na fasádě objektu přímo vedle okna bytu, ve kterém Eva Olmerová žila a strávila poslední léta svého života,“ uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

V průběhu akce vystoupila s hudební vzpomínkou Zuzana Dovalová, která byla za ztvárnění Evy Olmerové v muzikálu „Nezemřela jsem“ nominována na Cenu Thálie za rok 2013. „Vítězný návrh připomíná LP desku, klíčový hudební nosič éry Evy Olmerové. Ze soustředných kruhů vystupuje zpěvaččina podobizna, nápisy stylem připomínajícím dobovou typografii užívanou na obalech hudebních nosičů,“ přiblížil podobu pamětní desky iniciátor projektu – zástupce starosty Jan Lacina.

Deska byla vyrobena z nerez oceli pomocí frézování přímo do kovového plátu. Její výroba a osazení stála celkem 160 tisíc Kč. Na zpracování návrhu pamětní desky vypsala Praha 6 v říjnu loňského roku výtvarnou soutěž. K podání návrhu bylo celkem vyzváno 8 výtvarníků, jejichž výběr zaručil široké spektrum uměleckého výrazu i použitých technologií výroby. Jako vítězný byl nakonec vybrán návrh brněnského umělce Dušana Váni.

Eva Olmerová zemřela v pouhých 59 letech. Zpěvačka byla nejen žena s fenomenálním hlasem, dáma dekadentního projevu, ale také zjevení na hudební scéně, nespoutaný živel a bohém. Dodnes není jasné, proč skončila za mřížemi v pouhých čtyřiadvaceti letech. Podle všeho to byla provokace ze strany StB. Už v sedmnácti se ji snažili získat pro spolupráci, několik dní ji v Bartolomějské zastrašovali, ale nezlomili.

Fotogalerie
10 fotografií