Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Vláda selhala.“ Poradce expremiéra popsal chaos během pandemie, Johnson chtěl virem nakazit starší lidi

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2023
19:48

Bývalý poradce britského expremiéra Borise Johnsona Dominic Cummings ve své výpovědi před výborem vyšetřujícím postup státní správy během pandemie covidu-19 ostře zkritizoval svého někdejšího šéfa a celý tehdejší kabinet. V úterý při svém vystoupení popsal reakci vlády na zdravotní krizi jako „totální selhání“ a Johnsona charakterizoval jako chaotického lídra, který trvale zlehčoval rizika šíření koronaviru a domníval se, že pandemii se má nechat přirozený průběh. Podle dnešního vyjádření tehdejší zástupkyně šéfa státní správy Helen MacNamaraové Johnson nezakročil proti vulgárnímu a misogynnímu Cummingsovu chování a v premiérově týmu byla toxická atmosféra.

Britská média se v popisování několik dnů probíhajících výpovědí věnují mimo jiné tomu, že Cummings v komunikaci z roku 2020 hovořil o některých ministrech a úřednících velmi vulgárně. „Řekl bych, že celkově šlo o rozsáhlé selhání s tím, že existovaly výjimky, kdy někteří jedinci a některé týmy odváděly v jinak dysfunkčním systému vynikající práci,“ hodnotil Cummings postup státní správy po prvním úderu pandemie covidu-19 v roce 2020.

Vyšetřovací výbor vedený bývalou soudkyní Heather Hallettovou si vyslechl i obsah zpráv na nejrůznějších komunikačních platformách, v nichž se Cummings vyjadřoval o konkrétních členech kabinetu. S použitím vulgarit se například dožadoval vyhazovu pro MacNamaraovou, a i když se za svůj slovník omluvil, trval na tom, že z jeho strany nejde o misogynii, protože vůči mužům byl ve svých soudech ještě ostřejší. „A tisíckrát horší než můj slovník byla ta šílená situace v Downing Street,“ doplnil.

Členové výboru vyslechli i Cummingsovu zprávu ze srpna 2020, v níž označil silně vulgárním výrazem tehdejšího ministra zdravotnictví Matta Hancocka a napsal o něm, že jde o „usvědčeného lháře“, který je naprosto nekompetentní, a nechat jej ve funkci je „obrovská chyba“.

Citovalo se také z deníku tehdejšího zdravotního poradce kabinetu Patricka Vallance, z nějž vyplynulo, že Johnson se domníval, že nejlepším postupem v pandemii je nechat koronavirem nakazit starší populaci a dát průchod „přírodnímu výběru“. Vallance také napsal, že Johnson byl „posedlý“ myšlenkou, že by se starší lidé měli „smířit s osudem a nechat mladé žít“.

Jeho spolupracovníci údajně byli frustrovaní z toho, že premiér často měnil názor, scházelo mu soustředění a disciplína, řekl Cummings.

Cummings s Johnsonem spolupracoval od doby, co se podílel na kampani na podporu odchodu Británie z EU před referendem v roce 2016. Silné postavení získal poté, co se Johnson v roce 2019 stal ministerským předsedou. Kvůli jeho vlivu se mu přezdívalo „Borisův mozek“. Jako poradce Cummings skončil na podzim 2020, svého bývalého šéfa pak začal v médiích ostře kritizovat nejen za postup během pandemie, ale i za chyby týkající se brexitu.

Vyšetřovací výbor zkoumající reakci na covidovou pandemii bude pracovat až do roku 2026, jeho cílem je zlepšit postup v případě dalších krizí v budoucnu. Dnes před ním vypovídala i MacNamaraová, podle níž „se sotva dá vybrat jeden den“, kdy by se v Johnsonově úřadě dodržovala covidová pravidla, která podle ní porušovaly stovky lidí. Premiér byl podle ní ve věci covidu nerozhodný a stále měnil názor. Negativní vliv mělo na chod Johnsonova týmu i to, že v něm byla výrazně potlačovaná role žen, dodala MacNamaraová.

Video  Covid je už jen běžný vir. Žádná omezení a izolace, slibuje Válek  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa