Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stane se covid-19 novou chřipkou? „Už se to děje, u příznaků je ale pestřejší,“ říká Prymula

Autor: ver - 
20. října 2023
05:00

Koronavirus by se mohl stát jen dalším z řady respiračních onemocnění, s nimiž se člověk během roku běžně setká. Vyplývá to z tvrzení britských epidemiologů, které zveřejnila BBC. Podle Romana Prymuly se na covid-19 díváme podobnou optikou jako na chřipku už v současnosti. Podstatné rozdíly mezi těmito onemocněními však existují. 

Covid-19 je na nejlepší cestě k tomu stát se jen jedním z dlouhé řady onemocnění, se kterými se lidské tělo během roku setká. Paul Hunter z University of East Anglia dokonce tvrdí, že chřipka od nynějška způsobí více úmrtí než covid-19. Ten by měl být „jen další příčinou běžného nachlazení“ podobně jako ostatní koronaviry, které v populaci běžně cirkulují. 

Podle epidemiologa Romana Prymuly jsou podobná srovnání na místě. „Ono se zdá, že už se to děje. My se dnes díváme na koronavirové onemocnění ve smyslu covidu-19 podobnou optikou (jako na chřipku, pozn. red.). Každopádně patří mezi respirační onemocnění,“ uvedl pro Blesk Zprávy. 

V působení na organismus se ale koronavirus od „klasické“ chřipky liší. „Jeho působení je mnohem více multiorgánové. To znamená, že to není dominantně postižení respiračního traktu ve smyslu zápalu plic (který se tam samozřejmě vyskytuje také), ale je tam i celá řada různých jiných orgánových poškození,“ řekl Prymula.

„To znamená, že tam vznikají různé mikroembolizace nebo mikrotrombotizace, které jdou napříč organismem a mohou poškodit mnohé, od svalové tkáně po nervovou tkáň. To spektrum klinických příznaků je u covidu-19 podstatně pestřejší než u chřipky,“ vysvětluje epidemiolog. 

Více úmrtí na chřipku než na covid-19

Podle Britské agentury pro zdravotní bezpečnost zemřelo loni v zimě v Británii více lidí na chřipku než na koronavirus. Kvůli chřipce bylo v zemi zaznamenáno přes 14 tisíc úmrtí, covid-19 způsobil smrt asi 10 tisícům lidem. 

V České republice podobná data k dispozici nejsou. Podle Prymuly se ale dají odhadnout z publikovaných vědeckých prací. „Státní zdravotní ústav hovoří o tom, že tady máme kolem patnácti set až dvou a půl tisíce zemřelých na chřipku ročně. Ale když vycházíme z toho, co se v reálu hlásí, tak to jsou jenom jednotky stovek. V systému se samozřejmě ztrácí celá řada případů a podobně to bude i u covidu-19,“ přibližuje Prymula. 

„Teď asi nejsme schopni poskytnout tak přesná data, abychom se mohli srovnat s Británií. Samozřejmě v době covidové, kdy se testovalo úplně všechno, ta data byla přesnější. Ale teď si myslím, že už se zase příliš netestuje,“ uzavírá. 

Každý čtvrtý testovaný je pozitivní

Chřipka se od covidu-19 liší i v období, která jsou pro šíření těchto onemocnění typická. „Na chřipku má většina lidí vybudovanou alespoň nějakou imunitu,“ říká britský epidemiolog Adam Kucharski. „To ztěžuje její šíření mimo zimní měsíce,“ dodává. 

Razantní nárůst nakažených se letos podle Prymuly objevil především na začátku září, kdy byl „téměř geometrický“. V určitou dobu se ale stabilizoval a nyní není „až tak dramatický“. To se může změnit s přicházející respirační sezonou. 

„Určitě se dá očekávat, že v respirační sezoně tato onemocnění budou. Celkové počty budou nepochybně ovlivněny tím, že se poměrně málo testuje,“ uvedl Prymula. „Když to vezmeme v reálu, tak tady máme třeba čtyři tisíce testů. A v pondělí, kdy je největší záchyt, jsme teď měli hodnotu, která se blížila tisíci pozitivních. To znamená, že v podstatě každý čtvrtý testovaný antigenním testem je pozitivní,“ vysvětlil. 

Plošná opatření v plánu nejsou

Ministerstvo zdravotnictví již dříve deklarovalo, že s výjimkou očkování nebudou nařizována jakákoliv plošná opatření. „Na druhou stranu ředitelé nemocnic mají pravomoc třeba zakázat návštěvy nebo nařídit používání respirátorů nebo roušek ve zdravotnickém zařízení. To jsou opatření, se kterými se lidé setkat určitě mohou,“ říká Prymula. 

„Na individuální bázi bych se skutečně vyvarovával kontaktu s lidmi, kteří kašlou, tam je to riziko nákazy samozřejmě výrazně vyšší,“ radí epidemiolog. „Pokud sám onemocním, tak bych měl zůstat v domácí izolaci. Pokud to z nějakých důvodů nemohu splnit a musím jít mezi lidi, tak na to bych si roušku skutečně měl vzít, protože tady nejde o moji vlastní ochranu, ale ochranu mého okolí,“ uzavírá Prymula. 

Video  Prymula o sílícím covidu: Nasadíme opět roušky?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 22. října 2023 14:24 )

Proč jste stejně neuvažovali před 2 lety? Mohli jsme si odpustit Burešovu devastaci ekonomiky, zadlužení a psychický rozvrat společnosti. Nevěřím ani, že se 70 % obyvatel poučilo z let minulých. Politici si je vodí jako ovce.

Celebrity-chachacha ( 20. října 2023 15:48 )

Nebyl, nejsem a nebudu očkovanej. Rád se podívám na histeriky jak stojí 🐑frontu.🥳😷🤮

umlacak ( 20. října 2023 13:13 )

Prymulově dcérence dochází byznys?

krapotkin ( 20. října 2023 11:56 )

Covid už netáhne, válka na Ukrajině netáhne proto začala válka s Izraelem, ale to také nebude mít dlouhého trvání. Na co se bude fialova tlupa zločinců vymlouvat ?

Uživatel_5522193 ( 20. října 2023 11:23 )

Ještěr Prymula vylézá z diryzty jeho komentáře jsou prolhané stejně jako Fialovy kam vítr tam plášť aleluja 😩

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa