„Současná situace na ARO a urgentním příjmu, která byla vyvolána nesouhlasem některých lékařů s výsledkem výběrového řízení na pozici primáře, eskaluje v podobě narušování provozu nejen ARO a urgentního příjmu, ale potažmo celé nemocnice,“ stojí v dokumentu, který má Blesk k dispozici.

Dokument vyjadřující důvěru řediteli nemocnice podepsalo 35 přednostů a primářů jednotlivých klinik a oddělení napříč celou nemocnicí. Podporu řediteli jejich jménem vyjádřil vedoucí oddělení neonatologie Martin Čihař a přednosta plicní kliniky Norbert Pauk.

Spor mezi částí lékařů z ARO a urgentního příjmu začal v polovině srpna, kdy byl tehdejší primář Jakub Bala odvolán a nahrazen Josefem Školou, který zvítězil ve výběrovém řízení. Část lékařů se vyslovila proti výsledku výběrového řízení. Vedení nemocnice vypsalo nové výběrové řízení a jmenovalo dočasného primáře. Přesto část protestujících lékařů přestala od úterý 10. října sloužit přesčasy.

„To je právě ta situace, na kterou jsme reagovali. (…) Tímto způsobem se problémy opravdu řešit nedají a domníváme se, že pan ředitel udělal hodně vstřícných kroků, které nemusel,“ sdělil novinářům jeden z lékařů podporujících vedení.

„Chceme jen to, na co máme ze zákona právo. Situace se táhne strašně dlouho, je to psychicky náročné. Už není síla být na oddělení víc, než musíme. Ti, co mají naslouženo tolik přesčasových hodin, prostě přesčasy vypověděli. Děláme jen to, co nám zákon umožňuje,“ sdělila serveru Seznam Zprávy lékařka, která už do služeb nenastupuje.

Chod nemocnice

Ona to svým způsobem cítí celá nemocnice,“ sdělil Kvaček novinářům. Ředitel nemocnice zároveň zdůraznil, že péče o pacienty omezená není. Nemocnice má najaté externisty, aby došlo k pokrytí všech služeb. I tak ale sanitky vozí pacienty přímo na jednotlivá oddělení namísto urgentního příjmu, což je komplikace především pro personál nemocnice.

Hledání řešení

Vedení nemocnice přizvalo k řešení sporu mediátorku, aby zprostředkovala jednání mezi vedením nemocnice a protestujícími lékaři. První jednání proběhlo v pondělí 16. října a budou pokračovat i v dalších dnech.

Proběhlo za nás první konstruktivní jednání. Promluvili jsme si o požadavcích z hlediska plnění zákoníku práce a bezpečnosti práce a uvidíme. Teď čekáme, v jakém rozsahu budou naše požadavky splněny,“ sdělila po pondělním jednání jedna z lékařek serveru Novinky.cz.

Pondělní schůzku za pozitivní označil i ředitel v tom smyslu, že protestující lékaři jasně formulovali své požadavky. Nicméně jedním z požadavků protestujících lékařů je, aby si mohli vybrat primáře svého oddělení, což Kvaček označil za nepřijatelné.

Fotogalerie
4 fotografie