„Žijeme v době, kdy miliony lidí na světě trpí chudobou, žijí uprostřed ozbrojených konfliktů a válek. Kousek od nás zuří ruská válka proti Ukrajině, od minulého týdne můžeme pozorovat obrázky masakru v Izraeli, které páchá teroristické hnutí Hamás. A takto bych mohl v těch výčtech pokračovat," řekl Lipavský.

Je hrdý, že česká diplomacie ve světě pomáhá humanitární pomocí, rozvojovými projekty například skrze podporu nezávislých médií, občanské společnosti či obránců lidských práv. „Je důležité, abychom si připomínali a stále opakovali, že naše zkušenosti a znalosti mohou pomáhat ke zlepšení životních podmínek jinde na světě a že to nemusí být jenom nutně projev dobré vůle, ale že to má i praktickou stránku věci, že jde o investici do naší vlastní bezpečnosti a v celé řadě případů také prosperity," doplnil šéf diplomacie.

Na několika panelech je k vidění zaměření pomoci ministerstva i ve spolupráci s neziskovými organizacemi. „Česká republika každý rok přibližně v hodnotě půl miliardy korun pomáhá v šesti partnerských zemích, je to Bosna a Hercegovina, Gruzie, Moldavsko, Zambie, Etiopie a Kambodža," řekla vrchní ředitelka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce ministerstva Kateřina Sequensová.

Na humanitární pomoc podle ní Česko každoročně vynakládá přibližně 250 milionů korun. „Své projekty soustředí do různých částí světa, kde je humanitární pomoc zapotřebí, ať už je to Irák, Sýrie, Myanmar, Súdán, nebo, jak jste v posledních měsících mohli zaznamenat, po zemětřesení v Maroku, povodních v Libyi nebo pomoci uprchlíkům v Arménii," dodala.

Na Dvořákově nábřeží je k vidění výstava o české pomoci v zahraičí
Autor: Pražské náplavky