Situaci se zabývá i ministerstvo, které je zřizovatelem nemocnice. „Zástupci ministerstva zdravotnictví se zúčastnili několika jednání se zástupci lékařů, s vedením FN Bulovka, společného jednání vedení FN Bulovka a zástupců lékařů, jejich právních zástupců a odborových organizací,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Podle něj je péče o pacienty zajištěna a nalezení akceptovatelného řešení očekává vedení ministerstva v nejbližší době.

Lékaři protestují od poloviny srpna, kdy byl odvolán dosavadní primář Jakub Bala a nahrazen Josefem Školou, který zvítězil ve výběrovém řízení. „Proti průběhu výběrového řízení se vyslovily tři čtvrtiny oddělení s obavami o udržení integrity oddělení, personální stability, kvality a rozsahu poskytované péče i plánů na další rozvoj. V takto nestabilní situaci se lékaři rozhodli již nepokračovat v dalším navyšování přesčasové práce,“ uvedli v prohlášení.

Od začátku října tito lékaři vypověděli přesčasovou práci, dál na ni ale nastupovali. „Od 10. října již někteří z nás přesčasovou práci skutečně nenastupují,“ uvedli. „Žádáme závaznou dohodu s řešením krizové situace našeho oddělení, nyní již čtvrtý týden,“ dodali. Hlavním cílem podle nich je stabilizace personální komunikace a nastavení rovné a transparentní komunikace.

Vedení nemocnice na začátku října přislíbilo nové výběrové řízení, jmenování Školy pozastavilo a jeden z tamních lékařů přijal dočasně roli primáře. Podle prohlášení ale lékaři tento postup nepovažují za řešení, vadí jim také zavedení nepřetržitého provozu, najímání externistů za vysoké odměny nebo podle nich psychický nátlak.

Vedení nemocnice nechtělo prohlášení lékařů příliš komentovat s odkazem na dohodu s lékaři z poslední schůzky, že problém nebudou obě strany dál medializovat. „Vnímáme, že medializace celé situace nepřispívá ke konstruktivnímu řešení a v konečném důsledku poškozuje jméno celé nemocnice,“ uvedla ve vyjádření pro ČTK mluvčí nemocnice.

Podle vedení nemocnice není jasné, kdo odborům prohlášení k rozeslání předal. Právník protestujících lékařů podle vedoucího oddělení PR a komunikace nemocnice Filipa Řepy potvrdil, že dohoda o ukončení medializace dál platí. „Naše kancelář současně na zástupce lékařů opětovně a velice důrazně apelovala, aby nikdo z lékařů ARO a oddělení urgentního příjmu s novináři nemluvil a nečinil ohledně současné situace žádná vyjádření,“ citoval ho Řepa.

Nemocnice chce dál situaci řešit s pomocí externí firmy. „Rozhodli jsme se proto řešit tuto situaci formou mediace za účasti profesionálních mediátorů, tak aby byl správně nastaven funkční interní dialog mezi lékaři ARO a vedením nemocnice, obě strany byly spokojeny s konečným řešením a celá situace se nedotýkala pacientů,“ dodala.

Dopis na podporu ředitele Kvačka podle Řepy podepsalo 22 přednostů, primářů a dalších vedoucích lékařů nemocnice. „Neochota podstatné části kolektivu lékařů uvedených oddělení přistoupit na kompromisní řešení navržené panem ředitelem (...) ohrožuje provoz jednotlivých oddělení napříč nemocnicí a naše pacienty, což považujeme za nepřijatelné,“ uvedli v něm.

Lékaři avizovali, že při vypovězení přesčasové práce by provoz urgentního příjmu v pracovní dny končil v 15:30, poté by zdravotnická záchranná služba musela vozit pacienty do jiných nemocnic. Bulovka přitom patří mezi nemocnice, kam sanitky vozí nemocné či zraněné nejčastěji, spádová je pro velkou část Prahy i Středočeského kraje.

Pacienty přijímáme

„Urgentní příjem nemocnice na Bulovce nám od čtvrtečního odpoledne po předchozím avízu odmítal v jednotkách případů přijímat pacienty. Vozili jsme je tedy do nejbližších zdravotnických zařízení,” uvedla Nováková. Doplnila, že sanitky směřovaly například do Vinohradské nebo Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Na omezení provozu urgentního příjmu upozornil ve čtvrtek večer Deník N. Vedoucí oddělení PR a komunikace nemocnice Filip Řepa pozdě večer na dotaz ČTK uvedl, že příjem omezený není. „Fakultní nemocnice Bulovka přijímá do péče pacienty od zdravotnické záchranné služby bez jakýchkoliv omezení,” napsal. V pátek nemocnice upřesnila, že nepřijímala pacienty v akutním stavu dvě hodiny.

Fotogalerie
7 fotografií