Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Veřejné zostuzení, noční vyhnání z bytu i karanténa v posilovně: Takhle řeší covid Čína

  • Autor: amb - 
    11. 11. 2022
    19:40

    Karanténa v kanceláři, tělocvičně, ale i v restauraci. Výměnný obchod, při němž se platí cigaretami a tabletem za jídlo. Vloupání do bytu za účelem zjištění, zda se tam neskrývá někdo, kdo byl v kontaktu s nakaženým. Oddělování pozitivních dětí od rodin. Nemožnost utéct před zemětřesením v důsledku lockdownu. Polovina roku v karanténě nebo veřejné zahanbení. Půlnoční převoz tisícovky lidí do karantény. A do toho zpomalující ekonomika... Co Číňané během covidu zažívají? 

    Zatímco se zbytek světa posunul dál, Čínu stále drtí covid, který určuje pracovní, společenský i rodinný život. Vláda nemoc prezentovala jako něco, co trápí „jen“ okolní země a málo vybízela i k očkování. Nyní na to doplácí. Podle BBC od března uzávěry dopadly na 280 milionů obyvatel. Nejvíc se s blížícím se stranickým sjezdem omezovalo v srpnu. Velkému uzamčení se naopak vyhnul Peking.

    Čína se se svou politikou nulového covidu chová absurdně. Vláda lidem podsouvala výrazy od „domácího klidu“ (rozumějte: karanténa) přes „klid v celém regionu“ po „zastavení veškerého zbytečného pohybu“.

    Následovala „dočasná společenská kontrola“, ale nikoliv uzamčení. Omezení nemělo nijak ovlivnit „normální řád výroby a života“, přestože veřejnost požádali, „aby nevycházela, pokud to nebude nutné“.

    Byla to ale jen slova, pak přišlo první uzavření obcí a měst s kontrolními stanovišti u vjezdu i výjezdu. Lidé, kteří tam nebydleli nebo nepracovali, se dovnitř nedostali. O uzamčení prý ale stále nešlo. A místo doporučení nenavštěvovat rodná města dostali obyvatelé Che-nanu pokyn: „Ti, kdo se vrátí domů se zlými úmysly, budou nejdřív umístění do karantény a pak zadržení.“

  • 1.Uzávěry přinesly hlad

    Turistické centrum Si-an s 13 miliony obyvatel bylo uzavřeno začátkem roku. Na měsíc. Šanghaj v březnu slibovala lockdown na týden, 25 milionů obyvatel ale zůstalo doma 2 měsíce, přičemž město bylo rozdělené na západní a východní břeh. V provincii Šan-si nebyl nahlášen jediný případ, uzávěra prý ale bránila „riziku zvenčí“. 

    Například v Šanghaji ještě před uzávěrou lidé panicky nakupovali zásoby. Stáli v dlouhých frontách, které se jim však nakonec zase tolik nevyplatily. Lockdown se protáhl a městem zněly hlasy, že jeho obyvatelé nemají dost jídla. Domov totiž nemohli opustit ani kvůli nákupu potravin. 

    16:05
    5. 5. 2023

    Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

    15:50
    5. 5. 2023

    Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

    12:57
    5. 5. 2023

    Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

    Kompletní online

    Samozřejme si mohli oběd objednat – e-shopy byly však ve městě s 25 miliony obyvatel brzy zahlceny a trpěly nedostatkem kurýrů. V některých částech města byli lidé uzamčení a úplně odříznutí, pro zásilku si nemohli ani dojít.

    V Si-anu jeden člen rodiny mohl dojít jednou za dva dny pro jídlo, pak se tamní situace ale zkomplikovala a lidé už nemohli vyjít vůbec. Dodavatelé neměli pro rozvoz jídla ani dost vozidel. Místní komunity tam jídlo sice distribuovaly, stejně velké balíčky však sice vystačily malým, ale už ne velkým rodinám. Jinde si pro ně ke dveřím lidé nemohli dojít. 

    Obyvatelé tak směňovali cigarety či techniku právě za jídlo. Podle sociální sítě Weibo dostali za cigarety zelí, za prostředek na mytí nádobí jablka a za hygienické vložky trošku zeleniny. Někdo vyměnil herní konzoli za instantní polévky, jiný muž se měl chtít kvůli rýži vzdát telefonu a tabletu.

    Na nedostatek jídla si stěžovali i v dalších oblastech. Někde se na uzávěru nestihli ani připravit, když jim město vypnulo výtahy, aby nemohli ven...

  • 2.Kontrola se vloupala do bytu

    V jihočínském městě Kanton bylo několik lidí pozitivně testováno. Úředníci kvůli tomu hledali další nakažené, kteří se podle nich skrývali před přesunem do karanténního centra.

    Podle Tianmu News při tom vylomili přes 80 zámků... V některých bytech se opravdu lidé skrývali, což úředníky podnítilo k dalšími pátrání.  

     

  • 3.

    Spousta lidí se nemohla uzavřít doma, museli do speciálních karantén. Ucpané záchody, plné koše, žádná hygiena. I tak vypadají čínské karantény, často dost provizorní. V jednom areálu třeba poslali pozitivně testované do skladů a výstavních hal předělaných na karantény.

    Do takových míst se často dostali i senioři kolem 80 nebo 90 let, pokud je tam poslali kvůli nákaze nebo rizikovému kontaktu. Světla tam svítila celý den, lidé nemohli spát. Museli si dojít pro vodu, což bylo pro staré lidi mnohdy složité. Existují zprávy o lidech „zajatých“ proti jejich vůli – v domácí karanténě ani seniory nenechali.

    Podle některých zpráv čínské kontroly kvůli covidu oddělovaly i sedmileté pozitivně testované děti od jejich rodičů. Na základě jiných informací je rodiče později mohli doprovázet do karantén, pokud byli také pozitivní. To popíral například Reuters.

    Děti jsou umisťovány například do provizorních karantén ve školách, kde jsou spolu s dalšími malými nakaženými. Podle některých zdrojů se tam o ně nestaralo ani dostatečné množství lidí.

    14letá dívka zemřela poté, co ji umístili do karantény a údajně tam ignorovali její volání o pomoc, přestože se její stav zhoršil. Třásla se a byla dehydratovaná, nikdo se jí nezeptal, jestli něco nepotřebuje. Když ji převezli do nemocnice, bylo už pozdě.

    Karanténní centrum v Šanghaji Karanténní centrum v Šanghaji | Reuters

  • 4.Karanténa v kancelářích

    Někteří lidé zůstali během karantény v kancelářích, aby nepřišli o podnikání. Týkalo se to především 20 tisíc šanghajských pracovníků ve finančnictví. I proto, aby udrželi v chodu obchodní operace. Společnosti jim dokonce připravily spacáky a základní potřeby pro přenocování.

    V Pekingu bez varování uzavřeli zaměstnance v kancelářích kvůli tomu, že byl jeden z nich nakažený.

    Jinde jednu ženu propustili, když dostala covid.

    Lockdown v Šanghaji (11. 4. 2022) Lockdown v Šanghaji (11. 4. 2022) | Reuters

  • 5.Karanténa v tělocvičně

    A další žena musela zůstat v karanténě v tělocvičně, kde zrovna cvičila, když tam vyhlásili uzávěru. 4 dny tak spolu s dalšími desítkami lidí spala na jógových podložkách a s přikrývkami od personálu. Žena však řekla The Paper, že celou dobu cvičila a odešla o více než kilo lehčí.

    Testování obyvatel Šanghaje (6. 4. 2022) Testování obyvatel Šanghaje (6. 4. 2022) | Reuters

  • 6.Karanténa s vývarem

    Jedna žena si zašla s přáteli na tradiční čínský vývar hot pot. V tom ale v restauraci ohlásili přítomnost nakaženého covidem-19. Návštěvnice stihla podnik opustit o minutu později než její přátelé.

    A tak ji v restauraci zavřeli do karantény. Zpočátku to bylo dobré – mohla tam jíst a pít zdarma. Vývar však jedla nejdřív tři dny v kuse a už ho nemohla ani cítit. Po 2 týdnech lockdownu prohlásila, že hot pot nechce vidět další rok. Alespoň však byla vděčná, že měla co jíst.

    Koronavirus v Číně Koronavirus v Číně | Reuters

  • 7.Karanténa během zemětřesení

    V září během zemětřesení v provincii S´-čchuan zemřelo přes 60 lidí, další se pohřešují. V hlavním městě Čcheng-tu, které tragédie zasáhla také, údajně někteří lidé nemohli opustit otřásající se budovy.

    Na vině byla covidová opatření a uzavřené východy. Uzavřeny byly všechny domy, ve které byla alespoň jedna nakažená osoba. Obyvatelé byli během zemětřesení spatřeni, jak za okny křičí, aby je pustili ven.

    Přestože jasná spojitost mezi oběťmi neštěstí a lidmi v karanténách není známá, postup, kdy byl upřednostněn lockdown před záchranou při zemětřesení, byl kritizován. „To nevadí, když zemřu v zamčené budově, aspoň jsem se nenakazil covidem,“ komentoval to někdo.

    Čína, zemětřesení (září 2022) Čína, zemětřesení (září 2022) | Reuters

  • 8.Úprk z Ikey

    V srpnu propukl chaos v šanghajské Ikee. Lidé se snažili utéct (a skupince se to podařilo), zatímco úřady se je pokusili zamknout a uzavřít do karantény. Stalo se to kvůli šestiletému chlapci bez příznaků, který byl předtím v úzkém kontaktu s nakaženým. Strážníci se v obchodě snažili zavřít dveře, dav se tlačil ven. 80 tisíc lidí muselo postoupit test.

    Čínská Šanghaj v době pandemie covidu (15. 4. 2022) Čínská Šanghaj v době pandemie covidu (15. 4. 2022) | Reuters

  • 9.Polovina roku v izolaci

    Čínští piloti kvůli cestování tráví velkou část roku v karanténě. Jeden z nich v ní zůstal celkem 150 dní, většinu zbylého času pracoval. Do izolace musel, přestože byl negativní. První tři dny po příletu do Hongkongu zůstal doma úplně, dalších 18 dní musel omezit sociální kontakty. Pravidla izolace musí piloti dodržovat i během mezipřistání, dokonce je za dveřmi hlídá ochranka. Někteří tak rezignovali.

    Na letištích zase lidé vídají ozbrojenou „stráž“ ve skafandrech.

    Koronavirus v Číně Koronavirus v Číně | Reuters

  • 10.Veřejné zahanbení

    Čtyři muži byli obvinění z pašování lidí přes čínské hranice napříč uzávěrou. Museli tak procházet ulicemi města Ťiang-si v ochranných oblecích a nesli velké fotografie svých obličejů a jmen.

    Ostatní to mělo odradit od podobného nedodržování předpisů. Lidem to připomnělo veřejné hanobení, ke kterému docházelo dřív. Naposledy v roce 2007 došlo k přehlídce vězňů odsouzených k smrti nebo o rok dřív k představení prostitutek a několika jejich klientů.

    Čínská Šanghaj v době pandemie covidu (15. 4. 2022) Čínská Šanghaj v době pandemie covidu (15. 4. 2022) | Reuters

  • 11.Půlnoční vystěhování

    V Si-anu obyvatelům jednoho sídliště o půlnoci nečekaně ohlásili, že musí zamířit do karantény. Podle některých výpovědí takhle mimo areál přesunuli 30 autobusů, podle jiného zdroje až 1000 lidí. Několik hodin navíc v autobusech čekali, přestože mezi nimi byli senioři, těhotné ženy i malé děti. Venku byla zima a lidé měli hlad.

    Ve stejném městě prý při jiné příležitosti jednoho muže zbili, když si šel koupit buchty. Pracovníky za to ale potrestali.

  • 12.Zabil je převoz do karantény

    V září měl nehodu autobus převážející lidi do karantény. 27 cestujících zemřelo, dalších 20 se zranilo. Nehoda se stala v půl třetí v noci, přestože autobusy v Číně nesmí jezdit od 2 do 5 hodin ráno. Někteří z cestujících přitom předtím kvůli riziku nákazy nikam nechodili, přesto je chtěli přemístit do karantény.

    Také další lidé si stěžovali na podmínky převozu do karantény. Desítky lidí se například 12 hodin tísnily v autobuse, nemohli jíst, dojít si na záchod, použít klimatizaci ani otevřít okno.

    Koronavirus v Číně Koronavirus v Číně | Reuters

  • 13.Volejbal v respirátorech

    Během Asijského poháru čínský národní ženský tým hrál volejbal v respirátorech. To vyvolalo kritiku týkající se zdravotních dopadů. Lidé se opět ptali: Je důležitější zdraví, nebo výkon? Později si hráčky respirátory sundaly. Organizátoři o tomto opatření rozhodli na základě obavy, že členové čínských týmů vykazují příznaky koronaviru.

    Koronavirus v Číně Koronavirus v Číně | ČTK / AP / Mark Schiefelbein

  • 14.PCR test pro hrochy a ryby

    PCR testy dostaly v přírodním parku v Šanghaji dokonce i hroši, krabi a ryby. Důvodem bylo, že se kolem nacházelo 40 nakažených. Vyšetřeni byli také rybáři. V pobřežních regionech, například v provincii Chaj-nan, se totiž obávali vlivu rybářské komunity na šíření viru.

    Jednou byl covid detekován na prkénku, na kterém se prodávali lososi. Restaurace a obchody tak ryby stáhly z oběhu a lidé je raději nekonzumovali. Testováni však byli i psi, kuřata nebo pandy.

  • 15.Dopad na ekonomiku

    Válka na Ukrajině, inflace a koronavirus globální dodavatelský řetězec poznamenaly. V Číně se nachází třetina světové výrobní kapacity. Spousta výrobních podniků si však prošlo nebo prochází uzávěrou. Zdá se ale, že například Amazon tomu zvládá čelit. I proto, že přikoupil prostory. Foxconn vyrábějící iPhony zase některé výrobní závody přesunul a jinde lidé pracují i přes uzávěry.

    Přesto čínská ekonomika zpomaluje, což by mohlo přispět k potenciální globální recesi. Letos se v zemi ekonomický růst neočekává. Brzdí to i napětí mezi Čínou a USA. Zmatek budí politika nulového covidu a lidé kvůli uzávěrám v Číně neutrácí peníze. 1 z 5 lidí ve věku od 16 do 24 let je nezaměstnaný.

    Vliv na to mělo i zhoršující se klima, kdy lidé mnohdy nezvládali výkonně pracovat. I ve frontách na testy stáli při 40 stupních Celsia.

    V krizi se ocitl také trh s nemovitostmi, kupující neplatí za nedokončené stavby a bojí se, že zůstanou nedokončené. Poptávka po nových domech klesá.

    Koronavirus v Číně Koronavirus v Číně | Reuters

frantacizek ( 11. listopadu 2022 21:52 )

BLUDNÝ balvan... sry

frantacizek ( 11. listopadu 2022 21:46 )

PCR testy dostaly v přírodním parku v Šanghaji dokonce i hroši, krabi a ryby. Důvodem bylo, že se kolem nacházelo 40 nakažených. Vyšetřeni byli také rybáři. V pobřežních regionech, například v provincii Chaj-nan, se totiž obávali vlivu rybářské komunity na šíření viru.


soudruzi, tady v tomto bodě si nejsem jistý, jestli se už nejedná o týrání zvířat.. každopádně ten Východ je studnice námětů na pěkně vyfintěné filmové parodie..jen poslední rok soutěžíte s Kremlem o Cenu skeptiků Sisyfos Stoletý balvan neskutečně. Bude to o prsa Si Ťin Ping Pongovy ženy..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa