Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Válek: Žene se na nás vlna chřipky i covidu, přijdou kritické měsíce! Pomáhá očkování

Aktualizováno -
25. října 2022
10:47
Autor: ČTK, simao, vja - 
25. října 2022
09:44

Před rokem začínala velká vlna epidemie covidu, podle ministra zdravotnictví Válka (TOP 09) je letos situace jiná. Nouzový stav a plošná opatření nechystá, pandemický zákon skončí. Válek však varoval před tím, že vlna chřipky a covidu se na nás valí i letos. Již nadcházející listopad označil za jeden z kritických měsíců.

Ministr Válek zdůrazňuje, že očkování je důležité, a to zejména u starších lidí, lidí obézních a také u pacientů s jinými nemocemi. I po očkování sice mohou covidem onemocnět, ale neměli by zemřít nebo mít závažný průběh nemoci.

„Pro očkování svědčí všechna data, přesto se očkování setkává s despektem. Můžeme vtipkovat a šířit dezinformace, že jsou v něm čipy, že se z nás stane yetti, ale pravda je jinde. Očkování zachraňuje stovky milionů lidských životů a opakovaně se to potvrdilo,“ uvedl Válek již v pondělí během očkovací kampaně v Brně. Na úterý si naplánoval k očkování proti covidu či chřipce či aktuální situaci kolem pandemie tiskovku v Praze.

Válek: Kritické měsíce? Listopad, prosinec a leden

„Očkování je bezesporu ten způsob moderní medicíny, který zachraňuje stovky milionů lidských životů. Známe ho dlouho, dlouho ho využíváme, dlouho proti němu vystupují nesmyslně různí dezinformátoři, a přesto očkování vítězí a znovu zachraňuje lidské životy. Očkování proti covidu a chřipce není výjimkou z tohoto 100% platného pravidla,“ uvedl Válek a ukázal graf s počty hospitalizovaných seniorů.

„Je jasné, i z dat omikronu, že očkování pomáhá, brání závažnému průběhu, brání hospitalizaci a brání úmrtí. Jsou to jasná naprosto tvrdá data. My se očkujeme z těchto důvodů, a proto je potřeba očkování podporovat,“ dodal.

Žene se sem vlna chřipky a covidu, ono velmi záleží na počasí, nicméně stoprocentně bude narůstat počet pozitivně testovaných. Kritické budou měsíce listopad, prosinec, leden a začátek února. Teď je optimální čas nechat se naočkovat proti covidu a chřipce. Všechny tyto vakcíny jsou pevně schválené EMA (Evropská agentura pro léčiva),“ upozornil ministr. „Máme dostatek vakcín proti covidu a proti chřipce, máme ty vakcíny zdarma proti covidu, plně hrazené a vždycky to tak bude. Očkování je vhodné pro osoby starší 12 let,“ připomněl Válek.

Vakcinolog: Nemá smysl zjišťovat protilátky

„Víc jak 95 % nákaz v České republice jsou způsobené variantou omikron, která je zjednodušeně řečeno součástí té vakcíny. Proto je teď potřeba nechat se naočkovat něčím, co nás posílí. Ukázalo se, že i lidé, kteří byli v minulosti naočkováni tou původní a nebyli přeočkováni nebo prodělali tu původní nákazu, tak nejsou dostatečně chránění. Proto to doporučujeme minimálně v jedné dávce každému, u ohrožených je to už více přeočkování,“ doporučil předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

„Nemá smysl si vyšetřovat nějaké protilátky, protože nejste schopni poznat, proti jaké variantě jsou a prosté číslo hladin protilátek vůbec nic člověku neřekne. Ta zpráva je k aplikaci posilující dávky zcela jasná a teď je ten pravý čas. Máme přechodné zlepšení epidemiologické situace, ale nikdo nemůže říct, zda to nezačne opět narůstat,“ informoval Chlíbek.

Začíná nastupovat chřipka u dětí předškolního věku. A tyto děti v tuto chvíli překročily epidemický práh v České republice a právě děti vylučují virus déle, než dospělí. Proto jsou ti, u kterých neskončí chřipka komplikovaně a těžkým průběhem, ale oni to rozšíří na další zranitelné věkové kategorie. Po Novém roce to určitě bude epidemie mezi zranitelnými seniory a dospělými. Opět je nejvhodnější doba k očkování proti chřipce,“ upozornil Chlíbek na nebezpečnost chřipky. „Pokud by se proočkovanost zvedla o 5-10 % oproti předchozím letům, určitě zachráníme celou řadu komplikací a hospitalizací a určitě předejdeme i více obětem,“ dodal.

„Pokud je člověk nachlazený a má příznaky respiračního onemocnění, tak by měl vyhledat lékaře, léčit se, zůstat doma, neměl by chodit mezi ostatní a měl by neriskovat. Pokud musí, měl by používat respirátor, týká se to i běžné rýmy. Není slušné, když na vás někdo prská a kašle v autobuse bacily a viry. Ví to většina zemí na světě a my se to taky musíme naučit,“ shrnul zásady chování při nachlazení ministr Válek.

Video  Herec Petr Čtvrtníček (58) dostal v Brně čtvrtou dávku očkování proti koronaviru.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

kamjdu ( 25. října 2022 13:39 )

Měl by být okamžitě zatčen za podlamování zdraví lidí a za zločinné zacházení s financemi státu. Státy západu nefungují, ovládají je démoni a jejich loutky.

Jirik-ta ( 25. října 2022 12:39 )

akorát panikaří.

Jirik-ta ( 25. října 2022 12:38 )

Jirik-ta ( 25. října 2022 12:37 )

"Nová studie způsobuje rozruch
Německý výzkumník: Sars-CoV-2 pochází z 99,9 procenta z laboratoře"
https://www.n-tv.de­/wis­sen/De­utsch­er-Forscher-Sars-CoV-2-kommt-zu-99-9-Prozent-aus-Labor-arti­cle236­69036­.html

Jirik-ta ( 25. října 2022 12:32 )

Místopředseda Ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv pozval v pátek generálního ředitele společnosti Tesla Inc. Elona Muska, aby se zúčastnil příští přehlídky Den vítězství v Moskvě, která se bude konat 9. května 2023.

"See you in Moscow on the Victory Day!" he tweeted.
'Uvidíme se v Moskvě na Den vítězství!' tweetoval.

http­s://br­eakin­gthe­news­.net/Ar­ticle­/Med­vedev-invites-Musk-to-next-Victory-Day-parade/58807541

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa