„V neděli testy odhalily 153 nových případů covidem. Jde o nejnižší denní přírůstek od konce června,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Zdůraznil, že zároveň se ale do Evropy blíží z Austrálie chřipka, která »by neměla mít podle zkušeností zasažených zemí lehký průběh«.

„Pro očkování jak proti covidu, tak proti chřipce svědčí všechna data. Můžeme vtipkovat a šířit dezinformace, že jsou v něm čipy, že se z nás stane yetti, ale pravda je jinde. Očkování zachraňuje stovky milionů lidských životů. Opakovaně se to potvrdilo,“ zdůraznil Válek k očkování obecně.

Čtvrtníček je tváří

Čtvrtou dávku si včera v Brně nechal veřejně píchnout do ramene herec Petr Čtvrtníček (58).

„Mluvím k vám jako tvář farmaceutické mafie, jak jsem se o sobě dočetl. Čip mi nebude, bohužel, implantovat sám Bill Gates, ale pan primář,“ řekl herec, který je tváří kampaně Očkujme se pro život beze strachu.

Video
Video se připravuje ...

Herec Petr Čtvrtníček (58) dostal v Brně čtvrtou dávku očkování proti koronaviru. Jiří Nováček

„Táta mi zemřel s covidem, zemřelo i pár přátel. Sám jsem zakusil ten cvrkot, kdy jsem ležel s covidem v nemocnici sám. Já očkování věřím. Nic mezi tím není. Buďto mu věříte, nebo ne,“ shrnul svůj postoj Čtvrtníček.

Lidí, kteří mají v Česku za sebou čtvrtou dávku očkování proti covid-19, bylo podle ministra Válka v neděli 515 244.

Očkování je zdarma a není povinné

Očkování je důležité, a to zejména u starších lidí, obézních a také u pacientů s jinými nemocemi. I potom sice mohou covidem onemocnět, ale neměli by zemřít nebo mít závažný průběh nemoci. Očkování proti covidu je zdarma a není povinné, stát nebude podle ministra odmítače nijak trestat.

 

Přes čtyři miliony případů

Od začátku epidemie v březnu 2020 bylo v ČR potvrzeno zhruba 4,15 milionu případů nákazy koronavirem. Do toho nejsou zahrnuty opakované nákazy. S potvrzeným covidem dosud v ČR zemřelo 41 497 lidí. Očkování proti covidu začalo předloni v prosinci. Od té doby lidé dostali přes 18,3 milionu dávek. Očkovat se nechalo přes 65 % obyvatel ČR.

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Kompletní online