Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Subvarianta Kentaur: Jaké jsou příznaky nové varianty covidu-19 a jaký je výskyt v Česku i ve světě?

Co víme o nové subvariantě koronaviru přezdívané Kentaur?
Co víme o nové subvariantě koronaviru přezdívané Kentaur?  (Autor: Reuters)
Autor: mah, swp - 
25. října 2022
05:00

S přicházejícím podzimem se znovu začíná více šířit nákaza koronavirem. V Česku v současnosti převládá především varianta Omikron. I zde se ovšem objevily první případy varianty, které se přezdívá Kentaur. Ta je subvariantou Omikronu. Přesné označení je BA.2.75.

Varianta Kentaur

Subvarianta BA.2.75 (Kentaur) byla poprvé objevena v indii na začátku května 2022. Jde o subvariantu Omikronu, která tak od Světové zdravotnické organizace nedostala vlastní označení písmenem řecké abecedy.

O pojmenování se tak zřejmě zasloužil uživatel sociální sítě twitter, který subvariantu koronaviru pojmenoval po galaxii.

Podle vědců je nová subvarianta nebezpečná tím, že se umí vyhnout většině protilátek z vakcín, které se v současnosti podávají. Zároveň ovšem výzkumníci upozorňují, že na podrobné studium subvarianty Kentaur zatím nebyl čas.

Výskyt varianty Kentaur v Česku

V Česku byly zatím zachyceny pouze jednotky případů varianty BA.2.75 (Kentaur). Mezi nově zaznamenanými případy dominuje klasický Omikron, tedy varianty BA.4 a BA.5.

Výskyt varianty Kentaur ve světě

Subvarianta koronaviru Kentaur se poprvé objevila v Indii, kde se začala poměrně rychle šířit. Kromě toho se ovšem již objevila v řadě dalších zemích. Mezi těmi nechybí ani evropské země jako:

  • Německo
  • Velká Británie
  • Francie

Stejně jako v Česku a Evropě ovšem i ve světě zatím dominuje varianta Omikron. Vědci ovšem varují, že by se z Kentaura snadno mohla stát dominantní varianta.

Příznaky varianty Kentaur

Příznaky varianty Kentaur jsou srovnatelné s variantou Omikron.

Nejčastějšími příznaky jsou:

  • Kašel
  • Bolest v krku
  • Ucpaný nos
  • Noční pocení
  • Bolest hlavy

Očkování a varianta Kentaur

Podle studie z medicínského týdeníku  The Lancet by očkování současnými vakcínami mělo být účinné jako obrana proti vážným příznakům onemocnění covid-19 po nakažení variantou Kentaur.

Video  Čtvrtá dávka očkování proti covidu  - Videohub
Video se připravuje ...

Karanténa a izolace při variantě Kentaur

Opatření spojená s variantou Kentaur v ČR jsou shodná s opatřeními proti jakékoliv variantě koronaviru. Neplatí tak již povinnost nastoupit do karantény po kontaktu s nakaženým. Stejná jsou i pravidla izolace pro nakažené.

Karanténa

Při kontaktu s nakaženou osobou není nutné nastoupit do karantény. Je ovšem nutné po případném rizikovém kontaktu v následujících dnech sledovat svůj zdravotní stav.

Pokud by se u člověka po rizikovém kontaktu objevily příznaky onemocnění, je potřeba, aby kontaktoval svého praktického lékaře a domluvil s ním další postup.

Izolace

V případě nákazy variantou Kentaur je postup stejný, jako u ostatních variant koronaviru. Povinná izolace začíná pozitivním testem a trvá nejméně sedm dní. Před ukončením izolace člověk nesmí alespoň dva dny mít příznaky.

Během izolace je nutné vyvarovat se kontaktu s dalšími osobami, včetně členů domácnosti. Pokud to v domácnosti není možné, je třeba používat respirátory a společné prostory pravidelně dezinfikovat.

Testy na covid-19 a variantu Kentaur

V současnosti už není možné nechat se bezplatně otestovat pomocí PCR ani antigenního testu. Na bezplatný PCR test má nárok pouze člověk, který dostane od praktického lékaře nebo hygienické stanice žádanku na provedení testu.

Video  Jaké jsou nové varianty covidu?  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 25. října 2022 10:47 )

Nic nového pod sluncem. Covid Kentaur mám už od roku 1976, kdy jsem se musel přestěhovat do paneláku - věčně ucpaný nos, stálé bolení hlavy, tinitus v pravém uchu. Rada lékařů - s tím se musíte smířit , na to nic nemáme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa