Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Válkův plán před novou vlnou covidu: Povinné respirátory už se nevrátí ani na podzim?

Autor: ČTK - 
16. dubna 2022
13:03

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) věří, že na podzim nebude nutné zavést povinnost nosit respirátory, jako tomu bylo v minulých vlnách covidu-19. Je přesvědčený, že bude stačit, pokud se proti covidu naočkují rizikové skupiny obyvatelstva a lidé budou nosit respirátor dobrovolně. Řekl to v rozhovoru pro server Lidovky.cz. Jeho ministerstvo nyní chystá systém bonusů pro ty, kteří chodí pravidelně na preventivní prohlídky. U některých profesí chce také snížit počet povinných pracovních prohlídek, a tím snížit administrativní zatížení lékařů.

Tento týden skončila povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě, povinné tak jsou už jen ve zdravotnických zařízeních a lůžkových zařízeních sociální péče.

Na dotaz, zda se povinnost na podzim vrátí a je možné čekat také jiná omezení, Válek řekl: „Věřím, že nebude nutné zavést respirátory jako povinné. Jsem přesvědčený, že proočkování rizikových skupin a smysluplné dobrovolné nošení respirátorů povedou k tomu, že nebude potřeba zavádět žádná restriktivní opatření a příkazy. Touto cestou bych nerad šel.“

Zdůraznil, že je potřeba před závažným průběhem covidu chránit především seniory s nadváhou a komorbiditami čili souběhem více závažných chorob.

„Budeme je pravděpodobně očkovat každý rok před očekávanou vlnou, podobně jako u chřipky. Očkování budeme nabízet všem věkovým skupinám, ale kampaň bude směřovat na ty, kteří jsou ohroženi,“ vysvětlil.

Ministerstvo zdravotnictví pod Válkovým vedením chystá bonusy pro ty, kteří chodí pravidelně na preventivní prohlídky. Takoví lidé by například mohli mít zdarma některá vyšetření, za která se nyní platí.

Zmínil například prohlídku, kterou musí od určitého věku podstoupit senioři, kteří chtějí nadále řídit auto. Možností jsou také takzvané komplexní manažerské prohlídky, které by mohly být zdarma jednou za pět let.

„Benefity, které přivedou lidi k pravidelným preventivním prohlídkám, mají vést k tomu, abychom zachytili nemoci v časných stadiích, efektivně je léčili, nebo nemoci úplně předešli. Je to podobné jako servis aut,“ poznamenal ministr.

Zároveň ministr uvažuje o regulacích pro ty, kteří zdravotnický systém podle něj zneužívají. „Musí to být komplex řešení. Můžete udělat drobnou regulaci, že by mohl zdravotník určit pořadí pacientů. Podle toho, kdo vydrží čekat a komu dát přednost. Nebo na straně pojišťovny, která dokáže identifikovat ty, kteří obcházejí doktory a nadužívají péči,“ uvedl. Ale paušální poplatky, které v minulosti platily, podle něj nemají smysl.

Omezit chce také počty vstupních a výstupních pracovních prohlídek u některých profesí. Pokud lidé během jednoho roku mění povolání, nemuseli by prohlídky absolvovat opakovaně.

Vláda má v programovém prohlášení záměr zavést komerční připojištění, podle Válka bude fungovat jako havarijní pojištění u aut nebo třeba připojištění na zahraniční dovolenou. Bude na každém, jak moc se bude chtít pojistit. Z připojištění by si lidé mohli podle Válka například hradit jinou stravu v nemocnici.

Od příštího roku by měl platit zákon, který umožní pravidelnou valorizaci plateb státu za děti, seniory a nezaměstnané. Podle Válka by měla být valorizace navázaná na průměrnou mzdu. Pokud poroste, zvýší se i platba za státní pojištěnce. Pokud klesne, státní platba zůstane stejná. Válek k tomu očekává velkou debatu v Parlamentu.

„První diskuse ve Sněmovně bude, jaké bude procento z průměrné mzdy, které se využije k výpočtu. Druhým bodem bude otázka, co bude startovací částka, od které se odrazíme. Musí být bezesporu vyšší než pojištění v minulém roce, což bylo 1790 korun,“ dodal.

Video  Darování krve: Kdy ano, kdy ne?  - Videohub
Video se připravuje ...

pro-zmenu ( 16. dubna 2022 17:55 )

Tak to zvyšuje tvoje šance, šašku!

pro-zmenu ( 16. dubna 2022 17:54 )

Ano, jsi troll č.II a bez pomlčky a zase vypadneš!

jarda_vozembouchak ( 16. dubna 2022 17:28 )

No, snad vás taky potká hezká smrt

77845454 ( 16. dubna 2022 16:37 )

V březnu 2014 se podílel na blokádě ukrajinského námořnictva v Donuzlavském zálivu na Krymu. Loď vedla na konci roku 2015 stálému úkolovému uskupení ruského námořnictva ve Středozemním moři, za pomoci vlastních systémů protivzdušné obrany kryla ruskou leteckou základnu Khmeimim v Sýrii. 22. července 2016 byla loď oceněna Řádem Nakhimova. Podle některých zpráv se „Moskva“ také podílela na dobytí Hadího ostrova a zajetí 82 ukrajinských vojáků.

77845454 ( 16. dubna 2022 16:36 )

Vlajková loď Černomořské flotily ruského námořnictva, raketový křižník Moskva, se potopil během bouře při odtahu do přístavu po požáru a výbuchu munice na palubě. Jaká byla životní cesta této lodi, čím je známá a jaká loď se může v budoucnu stát novou vlajkovou lodí Černého moře?
V pátek večer vyšlo najevo, že se raketový křižník Moskva potopil, když byl vlečen na místo určení během bouře kvůli dříve utrženým škodám. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. „Během tažení loď ztratila stabilitu a v rozbouřeném moři se potopila,“ cituje agentura TASS.
Ministerstvo připomnělo, že posádka křižníku byla evakuována na lodě Černomořské flotily, které byly v oblasti. Ministerstvo obrany dříve oznámilo, že vlajková loď Černomořské flotily byla vážně poškozena požárem a na křižníku došlo k explozi munice.
Později se objevila informace, že poblíž ruského raketového křižníku proletěl americký protiponorkový hlídkový průzkumný letoun Boeing P-8A Poseidon. Tiskový tajemník hlavy státu Dmitrij Peskov navíc uvedl, že prezident Vladimir Putin obdržel od ministerstva obrany zprávu o situaci s křižníkem Moskva Černomořské flotily.
Připomeňme, že gardový raketový křižník Projekt 1164 Moskva (původně nazývaný Slava) byl postaven v loděnici Nikolaev v roce 1976. V roce 1982 byla loď uvedena do provozu a v roce 1983 byla zařazena do Černomořské flotily. Na začátku 90. let byla Moskva vyřazena z provozu. Loď se vrátila do flotily v roce 1999 díky pomoci moskevské vlády v čele s Jurijem Lužkovem.
Donedávna byla „Moskva“ součástí 30. divize lodí Černomořské flotily ruského námořnictva. Hlavní výzbrojí je 16 odpalovacích zařízení nadzvukových protilodních střel P-1000 Vulkan. Má také protiponorkové a minové torpédové zbraně, děla a systémy protivzdušné obrany. Posádku křižníku tvoří 510 lidí. Výtlak - 11,49 tisíc tun. Délka trupu je 186,5 m, šířka je 20,8 m. Maximální rychlost je 32 uzlů (59 km/h), píše Kommersant. V roce 2008 se křižník zúčastnil ruské mírové operace v Gruzii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa